Početna strana > Hronika > Rojters: Evropska komisija predlaže novčane i zatvorske kazne za kršenje sankcija Rusiji. Kompanije se suočavaju sa kaznama od najmanje 5 odsto svog prometa, a pojedinci sa zatvorskim kaznama od najmanje 5 godina
Hronika

Rojters: Evropska komisija predlaže novčane i zatvorske kazne za kršenje sankcija Rusiji. Kompanije se suočavaju sa kaznama od najmanje 5 odsto svog prometa, a pojedinci sa zatvorskim kaznama od najmanje 5 godina

PDF Štampa El. pošta
petak, 02. decembar 2022.

Kompanije koje prekrše sankcije EU protiv Rusije suočavaju se sa kaznama od najmanje 5 odsto svog prometa, prema predlozima Evropske komisije.

Plan, za koji je potrebno odobrenje Evropskog parlamenta i 27 država članica EU pre nego što stupi na snagu, takođe predviđa da će pojedinci koji prekrše sankcije EU biti suočeni sa potencijalnim zatvorskim kaznama od najmanje pet godina.

Kršenje sankcija Rusiji je već krivično delo u nekim zemljama EU, ali se u drugim tretira kao administrativni prekršaj i kazne se razlikuju u čitavom bloku.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da će predložena pravila doneti jasnoću.

"I dalje ostaje previše jaza između država članica kada je u pitanju kažnjavanje kršenja sankcija EU", rekao je Rejnders.

(Rojters)