Početna strana > Hronika > Rodoljub Šabić o Vučićevoj izjavi „da i u Srbiji postoje snimci koji mogu da budu iskorišćeni“: Nedopustivo je trajno čuvanje „delikatnih“ snimaka za svrhe kompromitacije ili ucenjivanja
Hronika

Rodoljub Šabić o Vučićevoj izjavi „da i u Srbiji postoje snimci koji mogu da budu iskorišćeni“: Nedopustivo je trajno čuvanje „delikatnih“ snimaka za svrhe kompromitacije ili ucenjivanja

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. maj 2019.

Policija i državne službe bezbednosti mogu se naći u prilici da prate, snimaju ili prisluškuju i političare ako to nalažu razlozi borbe protiv kriminala ili zaštite državne bezbednosti, ali to moraju da rade u skladu sa zakonom.

Ako to čine iz drugih razloga, u druge svrhe i van zakonom predviđene procedure onda krše zakon i vrše krivično delo, kaže za Danas advokat Rodoljub Šabić, bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, komentarišući izjavu predsednika Republike Aleksandra Vučića da i u Srbiji postoje „snimci koji mogu da budu iskorišćeni“, aludirajući na kompromitujući snimak vicekancelara Austrije koji je srušio Vladu u toj zemlji.

Prema Šabićevim rečima, snimanje razgovora bilo koga, pa i političara, dopušteno je isključivo na osnovu odluke suda. Međutim, kako dodaje, otvara se niz pitanja, čak i kada su tajni snimci napravljeni u okviru zakonske procedure.

– Naime, u slučaju da su potvrdili sumnje u nekakvu kriminalnu delatnost snimci bi trebalo da budu u razumnom roku iskorišteni za pokretanje i vođenje odgovarajućeg krivičnog postupka, da budu predmet obrade od strane tužilaštva i suda. A za slučaj da nisu potvrdili sumnje trebali bi, u razumnom roku da budu uništeni, kaže Šabić.

Postupanje mimo tog okvira, dodaje Šabić, predstavljalo bi krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

– Trajno čuvanje tih „delikatnih“ snimaka bez zakonom opravdane svrhe nema opravdanja, a pogotovo je njihova upotreba za svrhe kompromitacije ili ucenjivanja, razume se, nedopustiva. A javno prikazivanje tih snimaka je samo za sebe posebno krivično delo, tvrdi  Šabić.

Ukoliko bi se ispostavilo da obaveštajne službe stvarno imaju kompromitujuće snimke političkih protivnika, Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije i nekadašnji predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ne bi bio iznenađen. Kako kaže za Danas, službe danas, umesto da služe vitalnim nacionalnim interesima, služe političkoj opciji na vlasti.

– Službe su instrumentalizovane i potpuno van bilo kakve civilne, demokratske kontrole, kaže Stojanović za Danas.

Deo problema je, prema njegovim rečima, i to što je obaveštajni sektor u Srbiji rascepkan, pa ispada „da svaki ministar ima svoju službu“. Kako navodi, Odeljenje za posebne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) prednjači kada je reč o političkoj zloupotrebi ovlašćenja.

– Oni prate političke protivnike i kritičare režima, nadziru njihovu komunikaciju, ucenjuju… Sav kompromitujući materijal koji su objavili tabloidi dolazi upravo od njih. Bave se svime, osim borbom protiv organizovanog kriminala. Radi se o jako opasnoj organizaciji, kaže Stojanović.

Podsetimo, upitan da prokomentariše aferu u Austriji, koja je nastala nakon što je objavljen kompromitujući snimak vicekancelara Hajns Kristijana Štrahea, predsednik Vučić je kazao da su to uradile zapadne službe.

– Zamislite da se tako nešto dogodilo u Srbiji. Zar mislite da ne postoje razni snimci koji mogu da budu iskorišćeni? Verujte mi, iznenadili biste se. Jesu li korišćeni u poslednjih šest godina? Nijedan. Naši ljudi dobro rade svoj posao, rade ga profesionalno, a ne ovako neprofesionalno kao neke zapadne službe – rekao je Vučić.

(Danas)