Početna strana > Hronika > Roberts Gejts: Odlična saradnja sa Rusijom
Hronika

Roberts Gejts: Odlična saradnja sa Rusijom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 21. mart 2011.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je doputovao u Rusiju, na razgovore o jačanju odnosa koji su se proteklih godina dramatično proširili.

Gejts je prethodno pohvalio znatne promene u saradnji sa Rusijom, navevši podršku u ratu u Avganistanu, kao i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje i Irana.

On je takođe odao priznanje Rusiji što nije blokirala usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom je odobrena vojna akcija protiv Libije.

Sekretar za odbranu je posetu Moskvi odložio za jedan dan da bi mogao da nadgleda početak operacija u Libiji, koje će po svemu sudeći dominirati razgovorima sa ruskim liderima, uključujući i predsednika Dmitrija Medvedeva.

Pored Libije, razgovori će obuhvatiti situaciju na Bliskom istoku, plan za raketni štit u Evropi i rat u Avganistanu.

Ministar odbrane SAD Robert Gejts doputovao u Rusiju

Gejts predložio Rusiji da razmisli o koaliciji

Ministar odbrane SAD Robert Gejts doputovao je u Rusiju jedan dan kasnije u odnosu na planirani datum. Šef Pentagona nikako nije mogao da propusti početak vojne operacije međunarodne koalicije u Libiji. Razmatranjem ove teme započela je njegova četvrta poseta Rusiji.

Pozivam vas i vaše rukovodstvo da razmislite u kojoj formi bi ruski vojnici mogli da deluju u okviru međunarodne koalicije, obratio se Gejts slušaocima na Vojno-pomorskoj akademiji Admiral Kuznjecov u Sankt-Peterburgu. Mada naziv ’Odisejeva zora’ šef Pentagona nije izgovorio, očigledno da njegova primedba nije imala toliko opšti, koliko privatni karakter. Između ostalog Gejts je primetio da SAD nisu spremne da preuzmu na sebe ulogu lidera u antilibijskog koaliciji.

„Računamo da će u roku od nekoliko dana rukovođenje operacijom biti predato partnerima iz koalicije. Neusmnjivo, nastavićemo da je podržavamo, između ostalog vojnom silom. Ali nećemo igrati prvu ulogu.“

Međunarodni terorizam i rasprostiranje oružja za masovno razaranje ostaju glavne pretnje po bezbednost Rusije i SAD. Takvo mišljenje izrazio je ministar odbrane SAD Robert Gejts, govoreći slušaocima u Vojno-pomorskoj akademiji u Sankt-Peterburgu. Posle završetka hladnog rata svet je postao mnogo složeniji, podvukao je Gejts. U svetu ima više nestabilnosti. Sada pretnje mogu da potiču ne od država, već od organizacija sa još većim mogućnostima. Na primer, Hezbolah ima više raketa nego neke države, objasnio je on. Što se tiče rasprostiranja oružja za masovno razaranje, po rečima ministra, međunarodna zajednica ne treba da dopusti pojavu takvog oružja kod država koje prete drugima. Između ostalog, reč je o Iranu. Po njegovim rečima, SAD, Rusija, Kina treba da ubede ove zemlje putem pritiska da odustanu od takvog naoružanja. Makar i putem pritiska, istakao je ministar.

Teme pokrenute u razgovoru sa oficirima Vojno-pomorske akademije Gejts će detaljno razmotriti sa ruskim ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovom. Među aktuelnima je tema PRO. Rusija sa velikim nezadovoljstvom gleda na planove SAD da postave u Evropi sistem PRO, kaže direktor Centra za društveno-počitička istraživanja Vladimir Jevsejev.

„Rusija bi veoma želela da se ovaj sistem razrađuje uz učešće Rusije. Za Moskvu bi bilo svrsishodno voditi razgovor ne samo o razmeni informacija i resursa, tačnije o uključivanju naših radiolokacionih stanica sistema za upozoravanje na raketni napad. Treba razmotriti i postavljanje granica PRO na Severnom Kavkazu. U tom slučaju Rusija može realno da presretne one objekte koji mogu da lete preko njene teritorije u pravcu Evrope. Tada će već biti razgovora o stvaranju jedinstvenog sistema PRO. To što će Gejts govoriti o mogućnosti uključivanja Rusije u planove koje je NATO već usvojio, svedoči o tome da su alijansa i SAD zainteresovani za Rusiju.“

Sistem PRO jedna je od ključnih tema savremenog rusko-američkog dijaloga. Osim toga, na pregovorima ministara biće razmotrena opšta situacija u zemljama arapskog sveta, vojna operacija u Libiji, kao i saradnja u Avganistanu.

U utorak Roberta Gejtsa će primiti predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, što još jednom podvlači važnost bilateralne saradnje za Moskvu i Vašington.

(VOA, Glas Rusije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner