Хроника

Роберто Гвалтијери: Италија 2020. уводи порез од три посто на одређене интернет трансакције великих дигиталних компанија

Штампа
четвртак, 10. октобар 2019.

 РИМ - Италија ће увести 2020. године планирани порез од три посто на одређене интернет трансакције великих дигиталних компанија, изјавио министар привреде Роберто Гвалтијери. Италија и друге чланице Европске уније већ дуже време упућују критике на рачун Фејсбука, Гугла и других интернет дивова да у њиховим земљама остварују огромне зараде, али плаћају порез од највише неколико милиона евра, преноси Ројтерс.

Дигиталне компаније пребацују профите на дестинације са ниским или нултим порезима, као што је на пример Ирска, при чему их међународни уговори штите од плаћања пореза у земљама у којима остварују зараду али у којима немају "стално представништво".

"Добит се мора опорезивати тамо сер остварује", рекао је Гвалтијери на расправи у италијанском паралменту.

У Риму ће у уторак представити продукцијско партнерство с највећим италијанским комерцијалним емитером Медиасетом, извршни директор Нетфлик-а и оснивац Реед Хастингс рекао је да ће америцка служба за стреаминг видео планирати отварање канцеларија у Италији и плаћање пореза у тој земљи.

Нови италијански порез ће се примењивати само на компаније са годишњим приходом од најмање 750 милиона евра и вредношћу дигиталних услуга изнад 5,5 милиона евра.

Према првобитном плану порез је требало да буде уведен почетком ове године, али је рок накнадно померен за идућу годину. Овај намет ће бити уведен владином уредбом.

Италијанско Министарство финансија је проценило у децембру прошле да ће приходи од новог пореза износити 600 милиона евра годишње.

Гвалтијери је такође саопштио да је Италија управо затражила од Европске комисије да представи предлог о минималној пореској стопи за компаније широм Европе.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]