Početna strana > Hronika > Robert Fico: Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture Zapada protiv Rusije
Hronika

Robert Fico: Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture Zapada protiv Rusije

PDF Štampa El. pošta
subota, 08. jun 2024.

Odluka zapadnih država da se dozvole napadi njihovim oružjem po teritoriji Rusije govori o tome da oni žele eskalaciju sukoba, poručio je danas slovački premijer Robert Fico, dodajući da njegova zemlja ipak neće biti uvučena u vojne avanture Zapada.

"Saglasnost koju su zapadne zemlje dale Ukrajini da ona može da koristi zapadno oružje za napade po metama na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, do čega će obavezno doći. Kao premijer Slovačke, neću uvlačiti republiku u takve vojne avanture", napisao je Fico na Fejsbuku i dodao da je potrebno podržati one kandidate za Evropski parlament, koji će "podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata", te da je stoga danas glasao iz bolnice.

Slično, podsetimo, govore i mađarski zvaničnici.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da bi rukovodstvo Evropske unije moglo da zaustavi sukob u Ukrajini za jedan dan, kada bi to zaista želelo, ali da ono, zapravo, želi direktan sukob s Rusijom, te stoga i ide ka tome. I on je, baš kao i Fico, poručio da Mađarska ne želi da učestvuje u vojnim akcijama NATO-a van granica Alijanse, te da ne želi da učestvuje u sukobu sa Rusijom, zbog čega se, kako je objasnio, razmatra i povlačenje iz NATO misija.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner