Početna strana > Hronika > Rim: Nikola Selaković sa velikim kancelarom Suverenog Malteškog reda Albrehtom Frejerom fon Bezlagerom potpisao Sporazum o poštanskim uslugama
Hronika

Rim: Nikola Selaković sa velikim kancelarom Suverenog Malteškog reda Albrehtom Frejerom fon Bezlagerom potpisao Sporazum o poštanskim uslugama

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. oktobar 2021.

 RIM - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Rimu sa velikim kancelarom Suverenog Malteškog reda Albrehtom Frejerom fon Bezlagerom, sa kojim je potpisao Sporazum o poštanskim uslugama između Srbije i tog reda.

Selaković je juče boravio u zvaničnoj poseti Suverenom Malteškom redu, kao prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji je posetio Malteški red, koji je međunarodni subjekt sa statusom države, ali bez teritorije.

Malteški red u Srbiji je poznat pre svega po svom humanitarnom radu, a to je i država koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Selaković kaže da su odnosi Srbije sa Suverenim Malteškim redom od velikog značaja, koji do sada nije bio prepoznat na odgovarajući način.

U tom smislu, istakao je da Malteški red pruža principijelnu podršku pitanjima od vitalnog značaja za našu državu i građane, kao što je poštovanje celovitosti Srbije, da ove godine obeležavamo 20 godina od obnavljanja odnosa sa tim redom.

O Sporazumu o poštanskim uslugama između Srbije i Malteškog reda, dodao je, pregovarano je punih 10 godina.

“Zadovoljni smo zbog ovog sporazuma, jer ćemo u budućnosti itekako moći da iskažemo zavalnost Malteškom redu na pomoći koju je pružao i pruža Srbiji, i potrudićemo se da zajednički afirmišemo vrednosti koje su svetu danas potrebnije nego ikada - humanist, solidarnost”, rekao je Selaković.

Preneo je da su razgovarali o svim pitanjima od značaja ne samo za Srbiju, jugoistočni region, već i za celu Evropu, poput pitanja migracija, trgovine ljudima, savremenog ropstva, kao i o određenim kriznim žarištima u Mediteranu i našem region.

“Treba da intenziviramo saradnju, da više razgovaramo, da se savetujemo i to prenesemo na zajedničke aktivnosti”, rekao je Selaković.

Kancelar i ministar unutrašnjih i spoljnih poslova Suverenog Malteškog reda Albreht Frejer fon Bezlager rekao je da je aktivan u himanitarnim aktivnostima u Srbiji.

Istakao je da je mnogo mnogo pitanja o kojima Red i Srbija imaju slično mišljenje i pristup.

“Zabrinuti smo zbog konflikata između različitih religija, koje su često u službi politike, a same po sebi nisu razlog za sukobe. Razgovarali smo o situaciji na Zapadnom Balkanu. Saglasili smo se da će biti više kontakata u budućnosti”, rekao je Bezlager.

Ocenio je da je potpisivanje sporazuma danas samo znak i potvrda prijateljstva i dobrih odnosa.

Ugovori o poštanskim uslugama imaju simboličku i filatelijsku vrednost, a njima se praktično potvrđuju izuzetni odnosi među državama i želja za unapređenje saradnje.

Sporazumom o poštanskim uslugama sa Suverenim Malteškim redom, država potpisnica priznaje validnost svojih poštanskih markica, dozvoljava njihovu distribuciju u poštanskom saobraćaju i njihovo deponovanje u Pošti Palate Mađistrale, jednoj od zvaničnih sedišta Reda.

Obično nekoliko meseci nakon potpisivanja sporazuma, poštanske institucije države potpisnice i Reda izdaju prvu zajedničku seriju markica.

Inače, Suvereni Malteški red ima korene u Jerusalimu, gde je nastao 1048. godine, a put ih je vodio od Jerusalima preko Malte do Rima.

Red je poznat po svojim humanitarnim misijama, koje su uticale na želju mnogih država da zaključne bilateralne poštanske sporazume.

Suvereni red već godinama je aktivan i u Srbiji, gde pomaže socijalno ugroženoj deci, i organizuju pomoć kroz lokalne programe.

Pomoć Srbiji dolazi još iz 19. veka, kada je za vreme rata 1885. između Srbije i Bugarske Malteški red donirao srpskim železnicama sanitetski voz od 10 kola, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš.

Odnosi se prekidaju posle Drugog svetskog rata, a obnovljeni su 2001.godine.

Šef srpske diplomatije danas je boravio i u zvaničnoj poseti Svetoj stolici.

(Tanjug)