Početna strana > Hronika > Redžep Tajip Erdogan: Voleo bih da vidim da se trupe SAD povuku iz Iraka i Sirije, baš kao što su otišle iz Avganistana
Hronika

Redžep Tajip Erdogan: Voleo bih da vidim da se trupe SAD povuku iz Iraka i Sirije, baš kao što su otišle iz Avganistana

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. septembar 2021.

 Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da bi voleo da vidi da se američke trupe povuku iz Iraka i Sirije.

Na pitanje novinara američke televizijske mreže Si-Bi-Es, da bude precizan – da li bi Erdogan voleo da 900 američkih trupa koje su u Siriji odu – predsednik Turske je odgovorio potvrdno.

 „Naravno, kada bih ja birao, voleo bih da ih vidim da napuste Siriju i Irak, baš kao što su otišli iiz Avganistana. Jer, ukoliko želimo mir u svetu, nema više svrhe da SAD ostaju u tim delovima sveta. Možemo jednostavno da ostavimo te ljude tamo, da ostavimo te administracije da same smisle šta žele“, rekao je Erdogan.

Voditeljka Si-Bi-Esa nadovezala se konstatacijom da, kada bi SAD otišle iz Sirije, da bi to Turskoj ostavilo prostor da se umeša i upitala Erdogana da li može to da se desi bez kršenja ljudskih prava.

„Da budem vrlo jasan i iskren – nikada nećemo ostati tamo gde nismo poželjni. Nećemo biti prisutni tamo gde nismo dobrodošli. U Siriji trenutno radimo 100.000 objekata. Ljudi i porodice su raseljeni, izbačeni iz njihove rodne zemlje i gradimo domove za njih. Pitam se šta ostale zemlje rade, a vrlo je važno da vidimo to“, dodao je Erdogan.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner