Хроника

Реџеп Тајип Ердоган: Турска неће дозволити ни једној земљи да нарушава њена права, разговараћу са Ангелом Меркел и Шарлом Мишелом и покушати да смирим тензије са Грчком у Средоземљу

Штампа
четвртак, 13. август 2020.

 Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Европског савета Шарлом Мишелом и покушати да смири тензије у источном Средоземљу.

рдоган је то рекао у обраћању званичницима своје странке у Анкари.

"Решење у источном Средоземљу је кроз дијалог и преговоре", рекао је турски председник али је и додао да Анкара "неће дозволити ни једној земљи да нарушава њена права".

Тензије су се појачале последњих дана у зони источног Средоземља богатог енергентима, око које се споре Турска и Грчка. Атина оптужује Анкару да спроводи нелегална истраживања за нафтом и гасом у њеним водама.

Француска је послала два ловачка авиона "рафал" и два брода Ратне морнарице у источно Средоземље, где је Турска поново послала у грчки део мора брод за потрагу за гасом и нафтом у подморју уз пратњу флотиле ратних бродова. Као реакција на то, Грчка је послала своје ратне бродове у ту област и подигла ниво војне приправности.

Садашње тензије између Атине и Анкаре великим делом потичу од њиховог спора око демаркације својих поморских граница, што је разлог бројних спорова последњих година између те две земље, обе чланице НАТО.

Атина оптужује Анкару да крши њену територију истраживањима за гас и нафту јужно од грчког острва Кастелоризо (Меис на турском), док Турска одбија да призна да та мала територија, која се налази близу њених обала, ограничава њено поље деловања.

"Позивати се на поморски суверенитет користећи се острвом Меис које се налази на два километра од турске обале и 560 километара од континенталне грчке се не може рационално објаснити", рекао је данас Ердоган.

Видети још:

Француска послала два брода Ратне морнарице у источно Средоземље, где је Турска поново послала у грчки део мора брод за потрагу за гасом и нафтом; Мицотакис захвалио Француској због јачања војног присуства

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]