среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Реакције на 21. годишњицу од 5. октобра 2000.
Хроника

Реакције на 21. годишњицу од 5. октобра 2000.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 05. октобар 2021.

 Покрет социјалиста: Пети октобар је дан кад су Србијом завладали најгори

Покрет социјалиста (ПС) Александра Вулина, оценио је да је 5. октобар 2000. године "пораз српске државе" и дан када су Србијом "завладали најгори".

„Петооктобарски пуч је Србији донео један ненародни и антисрпски режим који је спровео пљачкашке приватизације и истерао хиљаде радника на улице“, наводи се у саопштењу ПС, странке која је део владајуће коалиције у Србији а председник јој је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Како су оценили, заоставштина 5. октобра и Демократске опозиције Србије (ДОС) су „затворене фабрике, висока незапосленост грађана, криминал, корупција, Србија без Црне Горе, погром Срба и Косово које је готово независно, уништена и распуштена војска и полиција и криминална реформа правосуђа“.

„Поручујемо свима онима који сањају и призивају 5. октобар, а посебно 6. октобар, да о томе више не маштају, јер Србија и српски народ никада више неће дозволити да поново буду преварени, опљачкани и понижени“, пише у саопштењу.

ЛСВ: Одговорни за ратове и пропаст државе још нису одговарали

Поводом 5. октобра ЛСВ је саопштила да остаци Милошевићеве и Шешељеве власти и данас шире мржњу на исти начин на који су то чинили деведесетих година. Осуђени ратни злочинци парадирају по медијима, а сада траже и ослобађање убица премијера Зорана Ђинђића.

Како наводе, одговорни за ратове, убиства, пропаст државе и урушавање целог система нису одговарали.

-То је највећи пораз демократске Србије! Данас живимо последице тог пораза. ЛСВ сматра да европска и модерна Србија још имају шансу – наводи се у саопштењу ЛСВ.

Лига социјалдемократа Војводине подсећа да је још 2000. године позвала на лустрацију свих појединаца који су у периоду Милошевићеве власти учествовали у уништавању државе и кршењу свих права грађана. Нажалост, партнери ЛСВ у победничкој коалицији ДОС нису имали разумевања за тај захтев. Кажу да су 5. октобра 2000. године затражили забрану Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке, Југословенске левице и Странке српског јединства али их нова власт није послушала.

Милош Јовановић: Било би одговорно обновити процес за убиство Ђинђића

Кандидат за председника Србије коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да би свака држава која поштује себе требало да обнови процес за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, да би се сазнала пуна истина како је убијен.

„Сви знамо да била у питању завера и да званична верзија просто није тачна. Дубоко сам убеђен да је Запад итекако умешан у убиство Ђинђића“, рекао је Јовановић, а саопштила Демократска странка Србије (ДСС), чији је Јовановић председник.

Јовановић је за телевизију Хепи рекао да „колико год немао политичких симпатија према Ђинђићу“, он је био председник Владе Србије и да озбиљна држава не сме да дозволи да се цео случај убиства не изнесе на чистац.

Говорећи о данашњем положају Србије у свету, председник ДСС је навео да је добро што данас, у односу на деведесете године прошлог века, Запад више нема снагу коју је имао.

„Запад је у озбиљној кризи, а када је у питању Западна Европа то је цивилизација која је постала декадентна, цивилизација у опадању, моралном, идеолошком, демографском и биолошком. Успон Кине је незаустављив. То ће нама као народу и држави донети више маневарског простора“, рекао је Јовановић.

Он се осврнуо и на енергетску ситуацију у Србији, наводећи да „не долази у обзир да се ТЕНТ затвара“.

„Енергетска транзиција је озбиљна тема, мора да се ради на томе, али далеко од тога да затварамо наше термо електране, јер не бисмо имали никакву замену“, закључио је Јовановић.

(Агенције)
 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер