Početna strana > Hronika > Rasim Ljajić: Predloženi novac za treće dete odlična mera, ne znam da li i ostvariva
Hronika

Rasim Ljajić: Predloženi novac za treće dete odlična mera, ne znam da li i ostvariva

PDF Štampa El. pošta
sreda, 06. jul 2011.

NIŠ – Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas u Nišu da će za sudbinu Nacrta građanskog zakona koji predviđa 20.000 dinara za svako treće dete u porodici, do punoletstva, biti presudno mišljenje Ministarstva finansija.

„I ja bih potpisao takav zakon, ali moramo da vidimo šta će reći Ministarstvo finansija, u kakvoj smo ekonomskoj situaciji i da li naša privreda može to da izdrži”, rekao je Ljajić.

On je precizirao da predložena rešenja u krajnjem znače da bi svako treće dete do punoletstva ukupno dobilo po 43.000 evra i zapitao možemo li mi to da izdržimo.

Ljajić je sa žaljenjem podsetio da je Strategija za podsticaj rađanja, koju je ministarstvo rada i socijalne politike usvojilo 2008.godine, ostala mrtvo slovo na papiru.

 „Ni tada nije bilo para za njenu realizaciju, zatim je usledila svetska ekonomska kriza koju nismo mogli da predvidimo, i sve ono što je bilo u toj strategiji nije mogao da bude primenjeno”, rekao je ministar rada i socijalne politike.

On nije sporio da su potrebne mere za podsticaj povećanja nataliteta, jer našoj državi godišnje fali 30 hiljada novorođenih da bi se obezbedila prosta reprodukcija stanovništva.

„To je alarmantan podatak, ali sredstva kojima raspolažete morate da rasporedite na najbolji način. Ja nisam spreman da dajem obećanja koja odlično zvuče, ali ne mogu biti ostvarena jer para nema. Predložena mera je odlična, ali nisam spreman da verujem da je i ostvariva”, rekao je Ljajić.

(Tanjug)