Početna strana > Hronika > Rasim Ljajić: Nemamo iluziju da će EU i SAD povući priznanje Kosova, ali priznali su da treba tražiti kompromisno rešenje
Hronika

Rasim Ljajić: Nemamo iluziju da će EU i SAD povući priznanje Kosova, ali priznali su da treba tražiti kompromisno rešenje

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. septembar 2019.

 Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je najava predsednika Češke Miloša Zemana da će preispitati odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova kao i navodi iz Brisela i SAD o potrebi za pronalaženje kompromisnog rešenja ukazuju da nije stavljena tačka na to pitanje i da nisu završeni pregovori o statusu Kosova.

On je za RTS rekao da ne treba širiti optimizam da će najava češkog predsednik dramatično da utiče na druge članice EU, ali jeste pokazatelj da u samoj Češkoj ne postoji saglasnost oko pitanja Kosova, kao ni u EU.

Ljajić je rekao da se pitanje Kosova mora rešiti kompromisno, kroz dijalog i pregovore.

„Nemamo mi iluziju da će EU i SAD povući svoj stav oko prizanja, ali jeste velika promena činjenica da su oni ako ništa drugo de fakto priznali da status nije rešen i da treba tek voditi pregovore i težiti kompromisnom rešenju. Svako nametnuto rešenje može eskalirati, a to nikome nije potrebno“, rekao je Ljajić.

(Beta)