Početna strana > Hronika > Ramuš Haradinaj: Moguća je smena ministra Nenada Rikala, moram da poštujem zahteve koji dolaze od partije koja će glasati za budžet Vlade Kosova
Hronika

Ramuš Haradinaj: Moguća je smena ministra Nenada Rikala, moram da poštujem zahteve koji dolaze od partije koja će glasati za budžet Vlade Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. januar 2019.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je moguće da dođe do smene ministra poljoprivrede iz “Srpske liste” Nenada Rikala, što je jedan od pet uslova opozicione Socijaldemokratske partije da podrži predlog budžeta Vlade Kosova za 2019. godinu.

Njihovi glasovi su neophodni za usvajanje budžeta, budući da poslanici “Srpske liste” u Skupštini deluju kao opozicija od kako je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, preneo je RSE.

Ministri “Srpske liste” su u ostavci od marta 2018.godine, kada je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio uhapšen u Severnoj Mitrovici.

“Ja sam u situaciji da moram poštovati političke zahteve koje dolaze od partije koja daje doprinos za proces glasanja budžeta i slično“, rekao je Haradinaj posle sednice Vlade.

Socijaldemokratska partija smatra da je poljoprivreda sektor od prioriteta za koji treba veći budžet, da je potrebna funkcionalizacija ovog sektora, ali i “pravi ljudi na čelu, dok Rikalo nije prava osoba da bude na čelu tog sektora“.

Haradinaj je rekao da je Vlada u konsultacijama sa parlamentarnim grupama o budžetu i da situacija “trenutno izgleda dobro“.

Dodao je da inače ima dobro iskustvo sa svim ministrima “Srpske liste”, da su bili dobre kolege u poslu, ali veruje da ih ”Beograd gura u neku političku poziciju koja nije laka za njih.“

“Oni veruju da su žrtva ovde na Kosovu, zbog politike Beograda. Ja ću ih maksimalno poštovati“, rekao je Haradinaj.

On je naveo da Vlada Kosova nije obaveštena od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu o predstojećim ispitivanjima i da nema nikakve informacije o pisanju medija o navodnim avionima koji prevoze osobe koje su pozvane na ispitivanje.

Dodao je i da Vlada nema nikakvu ulogu u tome. “Ali, imamo zakonsko ovlašćenje da podržimo porodice i pravno i finansijski odbranu, ako se to zatraži“, naveo je Haradinaj.

“Rezultat sporazuma sa Srbijom međusobno priznanje dve zemlje, koje će otvoriti put članstvu Kosova u UN”

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da će sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, „čiji će rezultat biti međusobno priznanje dve zemlje“, otvoriti put članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, piše danas Zeri.

Haradinaj je razgovarao sa Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, koji su predvodili delegaciju Kosova na razgovoru sa predstavnicima Evropske unije u Briselu. Odao sam priznanje državnoj delegaciji na sjajnom predstavljanju zvaničnicima EU kosovskog stava o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, naveo je Haradinaj.

(Fonet)