Хроника

Рамуш Харадинај подржао апел Беле куће: Како би напредовали у дијалогу, потребан је један оквир споразума о елементима о међусобном признању

Штампа
уторак, 11. јун 2019.

Премијер Косова Рамуш Харадинај подржао је апел Беле куће Косову и Србији да постигну споразум који ће омогућити међусобно признање, преноси Радио Слободна Европа.

Харадинај је на конференцији за новинаре у уторак изјавио да такса од 100 одсто на робу из Србије не представља сметњу за наставак дијалога, већ је сметња неспремност Србије да призна Косово.

Харадинај је истакао да је се самит у Паризу, што се Косова тиче, може одржати и да је пре свега потребан оквирни споразум.

„Како би напредовали потребан је један оквир онога око чега да се постигне споразум, и не само за Париз. Али, и ако се не деси Париз – што је могуће али не кривицом Косова – уколико се дијалог настави на јесен са новим посредником ЕУ након Могерини, поново је потребан један оквир споразума како би се знало о чему да се води дијалог. Дакле, без оквирног споразума о елементима о реципрочном признању, нема логике“, оценио је Харадинај.

Косово је окончало разговоре са Србијом о границама, то је закључено и бриселским Споразумом о интегрисаном управљању граница, што значи „да Косово о томе неће поново разговарати“.

(Фонет)

 

Видети још: Бела кућа: Позивамо Србију и Косово да оставе по страни екстремистичку реторику и да раде на споразуму који се усредсређује на узајамно признање

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]