Početna strana > Hronika > Ramuš Haradinaj podržao apel Bele kuće: Kako bi napredovali u dijalogu, potreban je jedan okvir sporazuma o elementima o međusobnom priznanju
Hronika

Ramuš Haradinaj podržao apel Bele kuće: Kako bi napredovali u dijalogu, potreban je jedan okvir sporazuma o elementima o međusobnom priznanju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2019.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je apel Bele kuće Kosovu i Srbiji da postignu sporazum koji će omogućiti međusobno priznanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Haradinaj je na konferenciji za novinare u utorak izjavio da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije ne predstavlja smetnju za nastavak dijaloga, već je smetnja nespremnost Srbije da prizna Kosovo.

Haradinaj je istakao da je se samit u Parizu, što se Kosova tiče, može održati i da je pre svega potreban okvirni sporazum.

„Kako bi napredovali potreban je jedan okvir onoga oko čega da se postigne sporazum, i ne samo za Pariz. Ali, i ako se ne desi Pariz – što je moguće ali ne krivicom Kosova – ukoliko se dijalog nastavi na jesen sa novim posrednikom EU nakon Mogerini, ponovo je potreban jedan okvir sporazuma kako bi se znalo o čemu da se vodi dijalog. Dakle, bez okvirnog sporazuma o elementima o recipročnom priznanju, nema logike“, ocenio je Haradinaj.

Kosovo je okončalo razgovore sa Srbijom o granicama, to je zaključeno i briselskim Sporazumom o integrisanom upravljanju granica, što znači „da Kosovo o tome neće ponovo razgovarati“.

(Fonet)

 

Videti još: Bela kuća: Pozivamo Srbiju i Kosovo da ostave po strani ekstremističku retoriku i da rade na sporazumu koji se usredsređuje na uzajamno priznanje

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner