Početna strana > Hronika > Radovan Karadžić optužuje velike sile za rat u Bosni
Hronika

Radovan Karadžić optužuje velike sile za rat u Bosni

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

HAG – Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine u BiH, ponovo je optužio velike sile da su isplanirale rat u Bosni.

U pisanim intervjuama agencijama Frans pres i Asošiejted pres, on je velike sile optužio da su rat u Bosni izazvale „radi ostvarenja sopstvenih imperijalističkih ciljeva” i da su kršile embargo UN na oružje.

„Velike sile su isplanirale raspad Jugoslavije i rat u Bosni pre nego što sam ušao u politiku. One su tada izazvale te događaje koristeći svoje obaveštajne i vojne službe”, tvrdi Karadžić u odgovorima na pitanja agencije AFP.

Karadžić, koji u pritvoru Haškog tribunala čeka suđenje, rekao je da namerava da sve to otkrije tokom suđenja koje treba da počne u septembru, jer, kako je ocenio, „svet zaslužuje da sazna istinu”.

On je zatražio od Haškog tribunala da naloži grupi od 15-ak zemalja da mu dostave dokumenta koja, prema njemu, potvrđuju da su one preko vojnika UN dostavljale oružje Muslimanima u Bosni kršeći time embargo na oružje.

„Saosećam sa žrtvama rata u Bosni, Srbima, Hrvatima i Muslimanima, zbog njihove patnje”, naveo je Karadžić i dodao da će neki od tih ljudi otkriti kako su za njihove patnje odgovorni, kako je rekao, „njihovi sopstveni lideri koji su odbacili sve prilike koje su im se pružile da bi se izbegao rat, kao i neki od njihovih inostranih prijatelja”.

U intervjuu agenciji AP, Karadžić kaže da traži dokaze da su SAD navodno olakšavale dostavljanje iranskog oružja bosanskim Muslimanima.

On navodi da je od više zemalja zatražio dokumenta koja će podupreti njegove tvrdnje da su one kršile embargo UN na oružje tokom rata u Bosni 1992-95.

Karadžić dodaje da to uključuje i SAD koje su, kako navodi, vojno snabdevale Armiju BiH, dok je iransko oružje navodno slato preko Hrvatske uz podršku SAD.

Bivši politički lider bosanskih Srba optužen je pred Haškim tribunalom za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH, kao uzimanje međunarodnih talaca u periodu 1992-95.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner