Хроника

Радован Јелашић: Смањење плата и пензија боље од повећања пореза

Штампа
четвртак, 18. јун 2009.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да би, услед смањења буџетских прихода, било много боље да држава смањи и расходе, односно плате и пензије, него да се задужује или повећава приходе кроз повећање пореза на додату вредност.

Јелашић је, гостујући на Телевизији „Студио Б”, истакао да би повећање ПДВ-а створило притисак на инфлацију, док узимање кредита не може ништа да промени на дуги рок, уколико систем и даље производи губитке.

Он је нагласио да смањење плата и пензија никада није популарна мера, али Србија и даље троши изнад својих могућности.

Јелашић је додао да је направљена грешка што су пензије прошле године уопште повећане.

Гувернер је напоменуо и да је његова плата смањена за више од половине и сада износи око 165.000 динара.

Да ли ће Међународни монетарни фонд одобрити Србији додатно повећање буџетског дефицита зависиће од тога да ли ће тај новац бити потрошен за текућу потрошњу, односно плате и пензије, или на инвестиције, рекао је Јелашић напомињући да је од прве транше средстава, у износу од око 800 милиона евра, потрошен само мали део.

Према његовим речима, текући платни дефицит Србије пашће мање него што је планирано, тако да ће бити потребно мање новца него што је планирано за његово покривање, па не би било изненађујуће да Србија од остатка средстава од ММФ-а повуче мање него што јој је одобрено.

Јелашић је оценио да је, што се тиче светске финансијске кризе, Србија успела да избегне најгоре, али остаје питање колико ће јој времена бити потребно да се врати на ниво на коме је била пре девет месеци и додао да ће то зависити искључиво од мера које буде предузимала.

(Танјуг)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]