Početna strana > Hronika > Radovan Jelašić: Smanjenje plata i penzija bolje od povećanja poreza
Hronika

Radovan Jelašić: Smanjenje plata i penzija bolje od povećanja poreza

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. jun 2009.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da bi, usled smanjenja budžetskih prihoda, bilo mnogo bolje da država smanji i rashode, odnosno plate i penzije, nego da se zadužuje ili povećava prihode kroz povećanje poreza na dodatu vrednost.

Jelašić je, gostujući na Televiziji „Studio B”, istakao da bi povećanje PDV-a stvorilo pritisak na inflaciju, dok uzimanje kredita ne može ništa da promeni na dugi rok, ukoliko sistem i dalje proizvodi gubitke.

On je naglasio da smanjenje plata i penzija nikada nije popularna mera, ali Srbija i dalje troši iznad svojih mogućnosti.

Jelašić je dodao da je napravljena greška što su penzije prošle godine uopšte povećane.

Guverner je napomenuo i da je njegova plata smanjena za više od polovine i sada iznosi oko 165.000 dinara.

Da li će Međunarodni monetarni fond odobriti Srbiji dodatno povećanje budžetskog deficita zavisiće od toga da li će taj novac biti potrošen za tekuću potrošnju, odnosno plate i penzije, ili na investicije, rekao je Jelašić napominjući da je od prve tranše sredstava, u iznosu od oko 800 miliona evra, potrošen samo mali deo.

Prema njegovim rečima, tekući platni deficit Srbije pašće manje nego što je planirano, tako da će biti potrebno manje novca nego što je planirano za njegovo pokrivanje, pa ne bi bilo iznenađujuće da Srbija od ostatka sredstava od MMF-a povuče manje nego što joj je odobreno.

Jelašić je ocenio da je, što se tiče svetske finansijske krize, Srbija uspela da izbegne najgore, ali ostaje pitanje koliko će joj vremena biti potrebno da se vrati na nivo na kome je bila pre devet meseci i dodao da će to zavisiti isključivo od mera koje bude preduzimala.

(Tanjug)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner