Početna strana > Hronika > Radio "Evropa 1": Makron razmišlja o ostavci ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima
Hronika

Radio "Evropa 1": Makron razmišlja o ostavci ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2024.

 Francuski predsednik Emanuel Makron razgovara sa svojim okruženjem o mogućnosti da podnese ostavku na mesto šefa države ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima, javlja radio Evropa 1, pozivajući se na neimenovani izvor, prenosi Sputnjik.

„Ostavka predsednika nije tabu, danas moramo da razmotrimo sve scenarije“, citira radio jednog od Makronovih bliskih saradnika.

 „On je spreman da žrtvuje ostatak svog petogodišnjeg mandata", dodao je on.

Evropa 1 tvrdi da je sam Makron poslednjih nedelja razgovarao o ovom „ekstremnom scenariju” sa jednim od svojih sagovornika.

Međutim, radio stanica smatra da ostavka nije predsednikova opcija, „iako bi njena perspektiva trebalo da posluži u ovoj kampanji za dramatizaciju predstojećih izbora“.

Druga strategija koju predsednik može da izabere je koegzistencija na vlasti sa desničarskim Nacionalnim okupljanjem u slučaju da ono pobedi na parlamentarnim izborima.

Makron je 9. juna odlučio da raspusti Narodnu skupštinu (donji dom francuskog parlamenta) i raspiše vanredne izbore zbog poraza njegove partije na izborima za Evropski parlament (14,6 odsto glasova). To je upola manje od opozicione desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koju je podržalo 31,4 odsto biračkog tela. Prvi krug vanrednih izbora za Narodnu skupštinu biće održan 30. juna, a drugi 7. jula.

(Politika)