Хроника

Рада Трајковић: Вучић све што ради, не ради за Србију, већ за себе и за групу врло проблематичних људи; Споразум из Вашингтона доводи Вучића у сукоб пре свега са Кином, па и са Русијом

Штампа
среда, 16. септембар 2020.

 Српска политичарка са Косова Рада Трајковић оценила је у емисији Студио Н1 Ливе да споразум потписан у Вашингтону представља "велики политички земљотрес за Вучића". "Одлуке које је потписао да ће спроводити доводе га у сукоб пре свега са Кином, па и са Русијом на одређени начин, али врло експлицитно с Кином. Он је прихватио обавезе америчке државе управо да би продужио свој политички живот", сматра она.

Како је рекла, "плашила се шта ће се дешавати у Белој кући".

"С обзиром да не знамо ништа о преговорима, да су они потпуно затворени, да су нетранспарентни, да Срби немају комуникацију никакву, ни било какве информације, нормално је да смо се плашили свега што ће се дешавати у Белој кући", каже она.

Мишљења је да ће "САД давати кредите и узети монопол на оно што је изградња кроз кредите",

"Уосталом, нико нам не даје за џабе. Знамо да смо са кинеским улагањима добили и кинеску радну снагу и проблематичну радну снагу, то је један велики пакет који утиче на врло снажан продор Кине у Европи, нормално да Трампу као председнику Америке је први и најважнији приортиет да ова развојна банка треба да искључи Кину као државу из пројекта", каже она.

Према њеним речима, "ставио је Вучића да он суштински раскине односе са својим братом Сијем".

"Што значи да је једна столица већ уклоњена. Приоритет су и споразуми који се односе на гас, на Русију, ту је исто тако Вучић прихватио другу столицу, да другог стратешког партнера полако амортизује... То је велики политички земљотрес за Вучића. Одлуке које је потписао да ће спроводити доводе га у сукоб пре свега са Кином, па и са Русијом на одређени начин, али врло експлицитно с Кином. Он је прихватио обавезе америчке државе управо да би продужио свој политички живот", сматра она.

Истакла је да "не препознаје Србе Косова у смислу неког бонитета или неког залагања".

"За нешто што је ново, а што до сада на одређен начин није разматрано или га нема већ у неким ранијим споразумима. Ту пре свега мислим да је добила СПЦ, захваљујући Владици Теодосију и Оцу Сави који воде перфектну дипломатију са црквеним великодостојницима. Све приче и покушаји Албанаца да на одређени начин говоре о припадности тих манастира и цркава је поништено. То је оно што је за све нас најважније, јер су фактички овим потписом и прихватањем Америке, манастир Дечане СПЦ и да не могу да доносе одлуку и угрожавају заштићене зоне око манастира. То за нас представља велики добитак", каже она.

Како је рекла, и Албанци на Косову су овим споразумом прилично збуњени.

"И они су ушли у велике проблеме, видимо да Турска већ реагује на споразум", каже.

Трајковић каже да "Вучић све што ради, не ради за Србију".

"Ради за себе и за групу врло проблематичних људи. Покушава некако да настави, да очува монопол на власт, али ја дубоко верујем да ипак америчка администрација неће дозволити баш једном аутократи да настави да влада на начин на који влада", каже Рада Трајковић. 

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]