Хроника

Рада Трајковић: Неуспели покушај стварања државе

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

ПРИШТИНА – Вође косовских институција су у протекле три године показале да су на добром путу да искомпромитују намеру и покушаје западних сила да на Косову формирају државу, изјавила је будућа посланица Скупштине Косова са Јединствене српске листе Рада Трајковић.

„С обзиром да је албанско лидерство у континуитету без моралног, с једне, и формалног кредибилтета, с друге стране, мислим да је на добром путу да искомпромитује стварање и добијања простора који они називају независна држава”, рекла је Трајковићева агенцији Танјуг.

Осврћући се на три године од једностраног проглашења независности, Трајковићева је оценила да је Косово далеко од цивилизацијског напретка који подразумева интеретнички дијалог, регионалну сарадњу, изградњу институција које ће бити на путу приблажавања стандардима који владају у Европској унији.

„Све у свему, један заиста, у овом тренутку врло јасно се види, неуспели покушај стварања државе Косово на овим просторима”, казала је она.

Када је реч о трогодишњем учинку Срба у косовским институцијама, Трајковићева је казала да нема оцену њиховог ангажовања.

„Невидљиви су, не идентификују се као српски представници, они су просто део нечега што подразумева инкорпорирање у пројекте албанске већине и постали су просто непрепознатљиви у било ком сегменту као представници који заступају српске интересе”, нагласила је Трајковићева.

Председник Самосталне либералне странке Слободан Петровић, који је у протекле три године био члан Председништва Скупштине Косова, а у новом мандату владе највероватније ће бити један од четири потпредседника, рекао је да је та странка успела да уради доста тога за српску заједницу.

„Потврда тога је да смо добили признање Срба тиме што смо на локалним и парламентарним изборима добили највише гласова Срба и тиме доказали да смо имали видљиве резултате”, казао је Петровић Танјугу.

Кад је реч о повратку Срба, процесу којим у ресорном министарству управља његова странка, Петровић је истакао да је током минуле три године било и успеха, а да је могло и више.

„Са једне стране је урађено више у условима за повратак, изграђени су објекти и инфраструктура, а, са друге стране, број повратника није на очекиваном нивоу и то је изазов за нас да дамо више на имплементацији тог пројекта у новом мандату владе”, рекао је Петровић.

(Taнјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]