Početna strana > Hronika > Rada Trajković: Neuspeli pokušaj stvaranja države
Hronika

Rada Trajković: Neuspeli pokušaj stvaranja države

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

PRIŠTINA – Vođe kosovskih institucija su u protekle tri godine pokazale da su na dobrom putu da iskompromituju nameru i pokušaje zapadnih sila da na Kosovu formiraju državu, izjavila je buduća poslanica Skupštine Kosova sa Jedinstvene srpske liste Rada Trajković.

„S obzirom da je albansko liderstvo u kontinuitetu bez moralnog, s jedne, i formalnog kredibilteta, s druge strane, mislim da je na dobrom putu da iskompromituje stvaranje i dobijanja prostora koji oni nazivaju nezavisna država”, rekla je Trajkovićeva agenciji Tanjug.

Osvrćući se na tri godine od jednostranog proglašenja nezavisnosti, Trajkovićeva je ocenila da je Kosovo daleko od civilizacijskog napretka koji podrazumeva interetnički dijalog, regionalnu saradnju, izgradnju institucija koje će biti na putu priblažavanja standardima koji vladaju u Evropskoj uniji.

„Sve u svemu, jedan zaista, u ovom trenutku vrlo jasno se vidi, neuspeli pokušaj stvaranja države Kosovo na ovim prostorima”, kazala je ona.

Kada je reč o trogodišnjem učinku Srba u kosovskim institucijama, Trajkovićeva je kazala da nema ocenu njihovog angažovanja.

„Nevidljivi su, ne identifikuju se kao srpski predstavnici, oni su prosto deo nečega što podrazumeva inkorporiranje u projekte albanske većine i postali su prosto neprepoznatljivi u bilo kom segmentu kao predstavnici koji zastupaju srpske interese”, naglasila je Trajkovićeva.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, koji je u protekle tri godine bio član Predsedništva Skupštine Kosova, a u novom mandatu vlade najverovatnije će biti jedan od četiri potpredsednika, rekao je da je ta stranka uspela da uradi dosta toga za srpsku zajednicu.

„Potvrda toga je da smo dobili priznanje Srba time što smo na lokalnim i parlamentarnim izborima dobili najviše glasova Srba i time dokazali da smo imali vidljive rezultate”, kazao je Petrović Tanjugu.

Kad je reč o povratku Srba, procesu kojim u resornom ministarstvu upravlja njegova stranka, Petrović je istakao da je tokom minule tri godine bilo i uspeha, a da je moglo i više.

„Sa jedne strane je urađeno više u uslovima za povratak, izgrađeni su objekti i infrastruktura, a, sa druge strane, broj povratnika nije na očekivanom nivou i to je izazov za nas da damo više na implementaciji tog projekta u novom mandatu vlade”, rekao je Petrović.

(Tanjug)