Početna strana > Hronika > Putin: Sveobuhvatno partnerstvo i strateške veze Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju, energetska industrija jedna od ključnih oblasti. Đinping: Kina planira da uspostavi još tešnje partnerstvo i saradnju s Rusijom u energetskom sektoru
Hronika

Putin: Sveobuhvatno partnerstvo i strateške veze Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju, energetska industrija jedna od ključnih oblasti. Đinping: Kina planira da uspostavi još tešnje partnerstvo i saradnju s Rusijom u energetskom sektoru

PDF Štampa El. pošta
utorak, 29. novembar 2022.

 MOSKVA - Rusko-kineski odnosi se stabilno razvijaju, uprkos nestabilnoj situaciji u svetu, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma.

Putinovu poruku pročitao je generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

"Uprkos komplikovanoj međunarodnoj situaciji, sveobuhvatno partnerstvo i strateške veze između Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju, a energetska industrija ostaje jedna od ključnih oblasti naše ekonomske saradnje koja se najbrže razvija", istakao je Putin.

Putin je naveo da su Rusija i Kina nedavno uspele da obezbede prilično visok nivo bilateralnih veza u oblasti industrije nafte, gasa, uglja i energetike, kao i da dosledno rade na realizaciji velikih zajedničkih projekata na kineskim nuklearnim elektranama i proizvodnji tečnog prirodnog gasa, preneo je TASS.

Najvažnija oblast aktivnosti foruma je izrada investicione mape rusko-kineske energetske saradnje, naglasio je Putin.

Si Đinping: Energetika - kamen temeljac kinesko-ruske saradnje

Kineska vlada će jačati energetsko partnerstvo sa Rusijom i raditi zajedno s Moskvom na obezbeđivanju globalne energetske sigurnosti, najavio je kineski predsednik Si Đinping u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma, koji je počeo danas.

"Kina planira da uspostavi još tešnje partnerstvo i saradnju s Rusijom u energetskom sektoru, da omogući razvoj ekološki prihvatljivih i zelenih izvora energije i da zajednički radi na zaštiti globalne energetske bezbednosti, održivosti proizvodnih lanaca, i da da novi doprinos dugoročnoj pouzdanosti snabdevanja“, navodi se u poruci Si Đinpinga, koju je pročitao potpredsednik Kine Han DŽeng.

Kineski predsednik je takodje ocenio da je interakcija između Kine i Rusije u sferi energetike kamen temeljac bilateralne saradnje i efikasna sila u zaštiti globalne energetske bezbednosti, prenosi agencija Tass.

Si je istakao i da je energetska saradnja između dve zemlje stabilna uprkos spoljnim rizicima i izazovima, dodajući da "Rusija i Kina intenziviraju interakciju i koordinaciju i promovišu velike projekte saradnje, čime se pokazuje rusko-kineska energetska otpornost“.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner