Хроника

Путин и Нетањаху у Јерусалиму открили споменик жртвама опсаде Лењинграда

Штампа
четвртак, 23. јануар 2020.

 Израелски и руски званичници присуствовали су у Јерусалиму откривању споменика жртвама нацистичке опсаде Лењинграда која је трајала готово 900 дана.

Председник Русије Владимир Путин био је гост на церемонији одржаној уочи великог скупа посвећеног сећању на Холокауст и борби против антисемитзма, наводи АП.

Лењинград, данашњи Санкт Петербург, Путинов је родни град.

Путин се раније састао с председником Израела Рувеном Ривлином и означио Холокауст "заједничком трагедијом" јер је, како је рекао, "40 одсто Јевреја убијених у Другом светском рату било из Совјетског Савеза", пренели су израелски медији.

Лидер Русије је рекао и да "Црвена армија није само ослободила Аушвиц, већ је дала и велики допринос победи над нацистима".

АП наводи да Путин води кампању како би умањио значај предратног пакта Совјетског Савеза и нацистичке Немачке и уместо тога се фокусира на улогу совјетске војске у победи над нацистима.

Америчка агенција додаје да историчари кажу да је од шест милиона Јевреја које су нацисти убили око милион било из Совјетског Савеза, и да се чини да је Путин, када је говорио о проценту убијених совјетских Јевреја, додао 1,5 милион јеврејских жртава из европских подручја окупираних од Совјетског Савеза на основу пакта с нацистима.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]