Početna strana > Hronika > Purnima Anand: Uloga BRIKS-a na globalnoj sceni svakim danom je sve veća. Ovo je vreme kada se moć prebacuje sa Zapada na Istok
Hronika

Purnima Anand: Uloga BRIKS-a na globalnoj sceni svakim danom je sve veća. Ovo je vreme kada se moć prebacuje sa Zapada na Istok

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

 Uloga BRIKS-a na globalnoj sceni svakim danom je sve veća i mnoge zemlje su zainteresovane za ekonomsku saradnju i stabilnost koju nudi ova organizacija, kaže Purnima Anand, predsednica Međunarodnog foruma BRIKS-a.

U trenucima kada se zapadne ekonomije suočavaju sa brojnim izazovima, dosta zemalja, čak i članice OPEK-a i OECD-a, sada su zainteresovane za stabilnost koju BRIKS može da ponudi, ističe Anand i navodi primer Turske koja je članica OECD-a ali je aplicirala za članstvo u BRIKS-u.

„Mnoge zemlje koje su prijateljski nastrojene prema BRIKS-u pridružuju se bloku. Dakle, ovo je vreme kada se moć prebacuje sa Zapada na Istok”, kaže Anand za RT.

Grupu zemalja u razvoju BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ovaj blok čini više od 40 odsto svetske populacije i skoro četvrtinu globalnog BDP-a.

Predsednica Foruma BRIKS-a ipak, napominje da ovaj savez nije „konkurent zapadnoj ekonomiji“.

Zemlje BRIKS-a sarađuju i imaju zajedničku perspektivu, jer kako ona kaže, „ne želimo da razvijamo drugi model zapadne ekonomije i demokratskog procesa. Želimo novi model u kojem svi članovi imaju jednaka prava i mogućnosti da zajedno rastu.”

Anand je tvrdi da su zapadne sile dugo vremena koristile celu planetu u svojim interesima, iskorišćavajući i ljudske i prirodne resurse drugih zemalja i kontinenata. U zapadnom modelu ekonomskog rasta, neke zemlje su „veoma visoke, dok su druge veoma niske i ne dobijaju priliku za svoj ekonomski razvoj“ , primetila je ona.

Danas zemlje koje čine istočni svet razumeju šta Zapad radi i šta je dobro za njih, rekla je Anand i dodala da je ceo svet trenutno u veoma „uznemirujućoj“ situaciji, sa inflacijom koja je visoka i zemlje traže rešenja.

U međuvremenu, Kina, Rusija i Indija počele su da prelaze na korišćenje svojih valuta u trgovini, što pokazuje da postoje alternativna rešenja unutar BRIKS bloka.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner