Početna strana > Hronika > Održan prvi građanski protest “1 od 5 miliona” u Nišu; Novi Sad i Zaječar se pridružuju protestima 18. januara
Hronika

Održan prvi građanski protest “1 od 5 miliona” u Nišu; Novi Sad i Zaječar se pridružuju protestima 18. januara

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. januar 2019.

Protestni skup „Stop teroru-za Niš bez straha #1od5miliona“ počeo je večeras u Nišu. Organizatori su pozvali građane da dođu bez stranačkih obeležja.

Protest organizuje Pokret mladih „Za Niš bez straha“.

Organizovanje protesta podržali su Savez za Srbiju, Pokret Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i sindikat Sloga.

Prvi građanski protest „1 od 5 miliona“ u Nišu na trgu Kralja Milana

Na trgu Kralja Milana u centru Niša večeras će biti održan prvi građanski protest „1 od 5 miliona“protiv politike aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Protest, koji organizuje Pokret mladih “Niš bez straha”, počinje u 18 časova i deo je protesta koji su započeli u Beogradu 8. decembra prošle godine, nakon protesnog okupljanja u Kruševcu, gde je brutalno napadnut i povređen jedan od lidera opozicije Borko Stefanović.

Organizator večerašnjeg protesta Miljan Marjanović je naglasio da će demonstranti istaći i lokalne zahteve koji su vezani isključivo za Niš, među kojima su ostavke gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović. Oni će tražiti povratak Aerodroma “Konstantin Veliki”, koji je od avgusta ove godine u vlasništvu države, u svojinu grada Niša, te adekvatno obeležavanje svih pružnih prelaza, kako se ne bi ponovilo da u samo jednoj saobraćajnoj nesreći, kod Donjeg Međurova pored Niša, na pružnom prelazu koji nije imao rampu, nedavno pogine sedmoro ljudi. Zahtevaće i rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu u kojoj je u poslednjih godinu i po dana izgorelo najmanje 20.tak vozila.

Nakon što je Saša Živić, pedijatar, profesor Medicinskog fakulteta i član Nove stranke, 5. januara ove godine lično organizovao građanski protest u Nišu, koji je predstavljao prvo okupljanje takve vrste od početka beogradskih protesta „1 od 5 miliona“, Pokret mladih „Niš bez straha“ je istakao još jedan zahtev- zabranu bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina „usrećili Niš i Nišlije“. Marjanović je, ipak, kazao da ovaj Pokret, kako je rekao, „nije protiv opozicije“, ali da se „protivi miniranju autentičnog izažavanja volje građana“. Živić je negirao da je „njegov“ protest predstavljao „miniranje“ i pozvao građane da prisustvuju protestu u organizaciji Pokreta mladih „Niš bez straha“.

Večerašnji protest su do sada javno podržali niški Savez za Srbiju, Pokret Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i Koalicija za Niš. Podršku su uputili i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koji su zahtevali i obezbeđivanje svih prava radnika u oblasti rada i sindikalnog organizovanja.

Novi Sad i Zaječar se pridružuju protestima 18. januara

Novi Sad se pridružuje protestima „1 od 5 miliona“, a prvi protest biće održan u petak 18. januara u 18 časova ispred sršpskog narodnog pozorišta (SNP), saopštili su danas organizatori.

Interesna grupa u funkciji novosadskih i republičkih vlasti otela je državu od građana, drži ih kao taoce uslovljene egzistencijom i time razara i polarizuje društvo. Vlast su usvojili i učvrstili nasiljem, prevarama i lažima, a na isti na in pokušavaju da je i zadrže, navodi se u saopštenju kojim organizatori pozivaju građane na protestni skup 18. januara.

Sada je vreme da građani Novog Sada, jasno i bez straha, progovore javno – na trgovima i ulicama svog grada i kažu: „Stop nasilju, korupciji i bezakonju!“, naglašeno je u sopštenju. Inicijativa „Jedan od pet miliona – Novi Sad“ poziva građane Novog Sada na prvi protestni skup išetnju gradskim ulicama, u petak 18. januara, na Pozorišnom trgu, navedeno je u saopštenju.

Građanski protest pod nazivom “1 od 5 miliona” održaće se u Zaječaru narednog petka, 18. januara.

Kako piše portal Zaječar online, okupljanje je predviđeno u 18 časova na Trgu Nikole Pašića (preko puta SUP-a), nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju – navodi se u obaveštenju koje su medijima prosledili organizatori skup

U obaveštenju se dalje navodi:

Nezadovoljni načinom na koji se vodi naš grad Zaječar, kao i država u celini, pozivamo sve Zaječarce da se priključe protestnom skupu i kasnije šetnji, da na miran način iskažemo svoje građansko nezadovoljstvo.

Protest je deo već omasovljenih beogradskih demonstracija protiv režima Aleksandra Vučića “1 od 5 miliona”, ali će imati i lokalne zahteve. O lokalnim zahtevima, kao i trasi protestne šetnje, građani Zaječara će putem medija i društvenih mreža biti obavešteni narednih dana.

(Danas, Fonet)