Хроника

Протест код Скупштине Србије, траже повлачење закона о експропријацији и референдуму. Срђан Шкоро: Овај закон легализује пљачку

Штампа
уторак, 23. новембар 2021.

 Испред Скупштине Србије, у којој је данас на дневном реду расправа о закону о експропријацији, одржава се протест против усвајања тог закона. Окупљени грађани противе се и доношењу новог закона о референдуму.

На скупу се окупило неколико стотина људи. Они су прво протестовали испред улаза на Тргу Николе Пашића, да би се потом пребацили у Косовску улицу.

Представници Савеза еколошких организација Србије ушли су зграду парламента и предали своје захтеве. Демонстранти траже повлачење закона о експропријацији и референдуму из процедуре, преноси „Нова.рс“.

Испред парламента дошли су чланови Скупштине слободне Србије Биљана Стојковић и Срђан Шкоро, председник ДС Зоран Лутовац, потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, Александар Јовановић Ћута, чланови иницијативе Не давимо Београд …

Члан Скупштине слободне Србије Срђан Шкоро је рекао испред парламента да се уводи пљачка која ће бити озакоњена.

„О начину како да останемо без имовине, достојанства, без свега што су наши преци стицали. Са нама су данас представници покрета Сувоборска греда. Ако се добро сећате, овај народ је на тој Сувоборској греди сломио кичму Аустроугарској царевини. Сада народ поново мора да устане да сломи кичму овом и оваквим законима против њега. Ако су они тамо што седе народни посланици, био би ред да изађу пред свој народ и да нас погледају у очи док доносе тај закон, кад нам већ раде о глави“, навео је Шкоро.

Према његовим речима, уколико се људи у Србији не побуне, доживеће најстрашније могуће ствари.

„Иза тог закона је могућност да буквално у року од пет дана, уколико је то у државном интересу или интересу владајуће странке неко остане без комплетне имовине …Време је да се пробудимо, ово није више питање политике и странака већ нашег опстанака“, рекао је он.

Позвао је грађане да и сутра у 18.00 дођу на протест испред председништва Србије, где, како је рекао, „један, једини човек одлучује о свему“.

Љиљана Браловић из удружења Сувоборска греда рекла је на протесту да у име пет удружења која су у савезу СЕОС предаје захтеве против два срамна закона, који нису усмерени само на места где су предвиђена ископавања литијума.

„Усмерен је на свакога од вас. Ако се неко намерачи и ако имате добру локацију, где треба да смести неке Кинезе који треба да раде на аутопуту, добићете решење да у року од седам дана напустите своје просторије, јер то је, је л’ те, државни интерес“, навела је она.

Како су учесници скупа саопштили, нови закон о експропријацији, који се данас налази на дневном реду парламента, и закон о референдуму, који ће се пред посланицима наћи у четвртак, погубни су за све грађане државе Србије будући да „предвиђају штетне измене у праву и организовању референдума, као и отимање имовине грађана зарад погубних пројеката и државних споразума“.

Такође, они су нагласили да ови закони нису повезани искључиво са пројектима Рио Тинто и других рударских компанија, већ и са свим постојећим и будућим договорима државе са компанијама који ће, захваљујући овим законима, омогућити проглашавање јавног интереса и експропријацију земље грађана.

Окупљени су носили трансперенте „Нема рудника, нема референдума“, „и Рађевина и Јадар и Мачва су Косово“, дували су у пиштаљке и скандирали против народних посланика и председника Србије.

Приликом предаје захтева, на писарници, на улазу из Косовске улице, дочекао их је кордон полиције.

(Нова.рс-Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]