Početna strana > Hronika > Prokopis Pavlopulos: Pozivam Tursku da prizna zločine protiv Jermena i Grka
Hronika

Prokopis Pavlopulos: Pozivam Tursku da prizna zločine protiv Jermena i Grka

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. novembar 2019.

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je danas Tursku da prizna „zločine prethodnih režima“ protiv Jermena i Grka.

Pavlopulos je, nakon sastanka sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom u Jerevanu, rekao da bi bilo u interesu Turske, koju je nazvao prijateljem i susedom, i da bi podiglo njen međunarodni položaj, ako bi uputila „hrabar izraz izvinjenja“ za zločine protiv čovečnosti koje su njeni raniji lideri, kako kaže, glupo počinili protiv Jermena i Grka.

On je dodao da Grčka pozdravlja činjenicu da se značajno širi međunarodno priznanje „genocida nad Jermenima“, koje je nedavno kulminiralo, kada je usvojena rezolucija u Predstavničkom domu SAD, prenosi Tanjug pisanje agencije ANA.

Grčki predsednik je rekao da njegova zemlja želi dobre i prijateljske odnose sa Turskom i da podržava njeno pristupanje EU, ali je istakao da to podrazumeva poštovanje međunarodnog prava i evropskih zakona.

On je osudio tursku ofanzivu u Siriji i ponovio da je Kipar međunarodno pitanje i pitanje EU.

Podsetio je i da je Grčka priznala genocid nad Jermenima 1996. godine, a da je Jermenija 2015. godine priznala genocid nad Grcima.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner