Хроника

Проглашени коначни резултати парламентарних избора на "Косову" - "Самоопредељење" прво са 26.16%, "Српска листа" освојила 6.7%

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

 Према коначним резултатима превремених парламентарних избора на Косову од 6. октобра највише гласова је освојило Самоопредељење са 26,16 одсто чиме је обезбедило 32 посланичка мандата.

Председница Централне изборне комисије (ЦИК) Косова Ваљдете Дака је рекла да ће се након законом предвиђених процедура ЦИК потврдити резузлтате избора.

На другом месту је Демократски савез Косова са 24,46 одсто, на трећем је Демократска партија Косова са 21,2 одсто а на четвртом је коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдеморкатске партије са 11,5 процената.

Српска листа је освојила 6,7 одсто а ван парламента је остала коалиција Социјалдемократска иницијатива, Алијанса ново Косово и Партија правде која је освојила 4,98 одсто.

Самоопредељење ће у новом саставу парламента имати 32 посланика, ДСК 29 посланика, ДПК 25 посланика, АБК-СДПК 14 посланика, Српска листа 10 посланика и мањинске несрпске заједнице ће имати 10 места.

Након објављивања коначних резултата политички субјекти и кандидати за посланике имају рок од 24 сата да поднесу жалбе Изборном панелу за жалбе и представке, који је обавезан да у року од 72 сата одлучи о жалбама.

Незадовољна страна има право да после 24 сата поднесе жалбу Врховном суду Косова који такође у року од 72 сата треба да одлучи о жалби.

Последња инстанца за жалбе је Уставни суд Косова.

Српска листа шеста на изборима на Косову, највише гласова Јасмини Дедић

По коначним резултатима превремених парламентарних избора на Косову, највише гласова међу кандидатима Српске листе добила је Јасмина Дедић, 19.703.

На другом месту је Милош Перовић, на трећем месту Верица Ћеранић, а четврти је Игор Симић.

Пети посланик по броју освојених гласова је Зоран Мојсиловић, док је шести Иван Теодосијевић.

Следе Миљана Николић, Бранислав Николић, Љубинко Караџић, а на последњем месту од десет посланика Српске листе је Славко Симић.

Српска листа је шеста по броју гласова на изборима, односно 6,7 одсто укупног броја гласова, а усвојила је свих десет места гарантованих за српску заједницу.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]