четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Приведено 35 припадника "Образа" и "Покрета 1389"
Хроника

Приведено 35 припадника "Образа" и "Покрета 1389"

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 20. септембар 2009.

БЕОГРАД – Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је да су припадници полиције у Београду ухапсили више од 30 припадника ултрадесничарских организација.

Вељовић је агенцији Бета рекао да ће у складу са Законом против њих бити предузете мере због нарушавања јавног реда и мира.

Данас у 12.49 на Калемагдану претучен је један страни држављанин и превежен у Ургентни центар, а како је агенцији Бета рекла портпаролка Хитне помоћи, ради се о лакшим повредама.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је за Телевизију Б92 да је напад на аустралијског туристу још један у низу догађаја који се дешавају у Београду последњих неколико месеци и подсетио да је последњих дана већ било хапшења, а да су неки од ухапшених већ осуђени код судије за прекршаје.

Окружно јавно тужилаштво у Београду поднело је данас захтев за спровођење истраге против једанаест осумњичених за окрутни и брутални напад на француске држављане пред утакмиу Партизан-Тулуз. Према речима портпарола тужилаштва Томе Зорића они су осумњичени за тешко убиство у покушају и тужилац је затражио да им се одреди притвор.За ово кривично дело предвиђена је казна затвора између 30 и 40 година.

На улицама Београда од јутрос су појачане патроле припадника полиције, након што се око 8 сати на платоу код Филозофског факултета окупило десетак присталица „Српског народног покрета 1389”, који су раније најавили скуп поводом отказивања Параде поноса.

Београдска полиција јуче је међутим забранила „Српском народном покрету 1389” да од 19. до 27. септембра са почетком у 16.30 одржава скупове на Тргу Републике и навела да и „убудуће” у центру Београда из безбедносних разлога неће бити дозвољено одржавање јавних скупова.

Српски народни покрет 1389 саопштио је данас да су полиција и Безбедносно-информативна агенција до 12 сати привели 20 активиста тог покрета и Удружења Наши а да је бивши председник 1389 Раде Љубичић „који је јуче ухапшен, осуђен на 30 дана затвора”.

У саопштењу покрета наводи се да је полиција јутрос у 8 сати испред Филозофског факултета спречила одржавање скупа те организација и спречила возило са озвучењем да приђе платоу, показавши организаторима решење о забрани скупа.

Активисти организација 1389 и Наши затим су отишли на литургију у Храм Светог Саве.

„Агенти БИА су током литургије на платоу испред храма ухапсили портпарола покрета 1389 Мишу Вацића, а ухапшено је још четворо активиста покрета. Укупан број приведених у Полицијској станици Стари град био је 20”, наводи се у овом саопштењу.

Додаје се да су се активисти вратили до Филозофског факултета, где их је полиција поново легитимисала и удаљила одатле.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер