Početna strana > Hronika > Priština: Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka osuđen na osam godina zatvora zbog navodnog "ratnog zločina" u periodu 1998-99. Advokat Brkljač: Osuđen je bez dokaza
Hronika

Priština: Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka osuđen na osam godina zatvora zbog navodnog "ratnog zločina" u periodu 1998-99. Advokat Brkljač: Osuđen je bez dokaza

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2024.

 Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka osuđen je na osam godina zatvora za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izvestio je Kim, a preneo KoSSev.

Čitanju presude kojom je Jolić osuđen na osam godina zatvora prisustvovalo je dvoje od troje oštećenih u postupku, kao i njegov branilac Miodrag Brkljač koji je najavio podnošenje žalbe Apelacionom sudu, piše KoSSev.

Presudu je pročitao sudija Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini Musa Kondželji, a ista je doneta u saglasnosti sa sudskim većem čiji su članovi još i Valjbona Selimaj i Mentor Bajraktari.

Joliću će u kaznu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Advokat Brkljač je, navodi Kim, nakon izricanja presude kazao da je njegov klijent osuđen bez dokaza.

Časlav Jolić je otac četvoro dece sa prebivalištem u Mrčajevcima, centralna Srbija.

Kosovska policija ga je 3. juna 2022. godine uhapsila u Đurakovcu kraj Istoka pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu 1998-1999. godine.

On je tada došao na Kosovo zbog ostavinske rasprave, a nakon očeve smrti.

Specijalno tužilaštvo je 18. novembra 2022. godine podiglo optužnicu protiv, jer se, kako se navodi, sumnja da je za vreme rata u saučesništvu sa drugim licima, kršeći pravila međunarodnog prava primenio mere mučenja i nanošenja velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja prema civilnom stanovništvu koje nije direktno učestvovalo u ratnom sukobu.

Završne reči u slučaju Časlava Jolića su pre nekoliko dana u Prištini izneli tužilac i odbrana.

(KoSSev-N1)