Хроника

Због суше незапамћене у последњих сто година - пресушили Викторијини водопади?!

Штампа
недеља, 08. децембар 2019.

Викторијини водопади, место где афричка река Замбези пропада у 100 метара дубок понор у земљи, деценијама су привлачили милионе туриста који су долазили у Зимбабве и Замбију да виде овај невероватан призор. Највећа суша у последњих 100 година свела је количину воде на минимум, што је подгрејало страхове да би климатске промене могле да убију једну од највећих туристичких атракција у региону.

 Иако се количина воде у реци Замбези уобичајено смањује током суве сезоне, стручњаци упозоравају да је ове године дошло до незамисливог пада нивоа воде.

"Претходних година када постане суво, није било у овој мери. Ово је први пут да видимо овакве водопаде", рекао је Доминик Нијамбе, продавац сувенира у Ливингстону са замбијске стране водопада.

Јужна Африка већ је погођена најгорим ефектима глобалног загревања услед ефекта стаклене баште. Славине су у многим областима пресушиле, а помоћ у храни потребна је за око 45 милиона људи чији су усеви пропали због суше.

Зимбабве и Замбија су погођени рестрикцијама струје, пошто је производња овог енергента зависна искључиво од хитроелектране Кариба која се налази на реци Замбези узводно од водопада.

Километри овог природног чуда које је било извор живота за биљни И животињски свет у околини, сада су ништа друго до го камен. На другим деловима водотока, воде има веома мало.

Подаци званичника задужених за реку Замбези показују да је ниво воде испод оног 1995. године, који је био најнижи забележен, а далеко испод просека. Председник Замбије Едгар Лунгу рекао је да је ово упозорење шта климатске промене чине нашој животној средини.

Викторијини водопади спадају у највеће И најспектакуларније у свету. Слапове, који су широки преко 1,5 километар с падом од 128 метара, назвао је по британској краљици Викторији шкотски истраживач Дејвид Ливингстон, који је био први западњак који је посетио ово подручје 1855. године.

Водопади су уписани на Унескову листу мества светске баштине у Африци.

(Н1, Ројтерс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]