Početna strana > Hronika > Press: Za Telekom Srbija će se nadmetati „Dojče telekom“ i „Telekom Austrija“
Hronika

Press: Za Telekom Srbija će se nadmetati „Dojče telekom“ i „Telekom Austrija“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

Mada je sedam kompanija otkupilo dokumentaciju za kupovinu 51 odsto „Telekoma Srbija", ozbiljne ponude će, po svemu sudeći, dostaviti samo „Dojče telekom" i „Telekom Austrija", saznaje Press.

Ekonomisti smatraju da su obe kompanije vrlo ozbiljne u svojoj nameri da osvoje srpsko tržište i poručuju Vladi da ne sme da ide ispod cene od 1,4 milijarde evra!

Prvo se od „Telekoma" oprostila kompanija „Frans telekom", a ubrzo se moglo čuti da su tim putem krenuli i ruski „Vimplkom" i turski „Turksel", kao i „Amerika movil", u vlasništvu meksičkog milijardera Karlosa Slima. Time je priča vraćena na početak, kada su se Nemci i Austrijanci i pominjali kao najverovatniji kupci.

To su ozbiljni igrači

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da bi najbolje bilo da se tender poništi i time završi „neslavna epizoda prodaje 'Telekoma'".

- Sudeći na osnovu onoga što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci, pre svega sa izborom privatizacionog savetnika, pa sa produženjem roka, stvari oko prodaje 51 odsto srpskog telekoma ne idu kako se to očekivalo. I, najverovatnije je da će se, kako se već spekuliše, cela priča svesti na dve vrlo ozbiljne kompanije - „Dojče telekom" i „Telekom Austrija". I jedna i druga imaju svoje motive i verujem da su vrlo zainteresovane da budu prisutne na našem tržištu - kaže Savić.

On navodi i da je zadata cena za „Telekom" sporna.

- Stoti put ću ponoviti da ne treba prodavati „Telekom" jer je to profitabilno preduzeće i ima potencijal za razvoj. Zalažem se da se raskine tender, ali ako se kojim slučajem Vlada Srbije odluči da ipak proda „Telekom", ne sme se nikako ići ispod cene od 1,4 milijarde evra - zaključuje Savić.

Cenu ne treba spuštati

Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenjuje da celu stvar treba posmatrati po principu - ko da više, taj je najozbiljniji.

- Svakako su „Dojče telekom" i „Telekom Austrija" respektabilne kompanije. Grčki OTE je u pismu Vladi naveo da je spreman da proda svoje akcije u paketu. Novi vlasnik bi, po tom planu, za najmanje 1,4 milijarde evra dobio svojih 51 odsto, od kojih 31 odsto državnih i 20 odsto koje su u vlasništvu grčkog operatera. Tako bi Srbiji pripalo 840 miliona, a Grcima 560 miliona evra - podseća Stevanović.

(Press)