Хроника

Пресс: Млађан Динкић брани странку од демократа

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

Демократска странка покушала да придобије Динкићеве коалиционе партнере Верољуба Стевановића и Мају Гојковић. Г17 тврди да неће бити расипања

Лидер Г17 Млађан Динкић вратио се у парламент на место шефа посланичког клуба како би кадровски ојачао странку и отклонио могућност поделе међу посланицима Г17 Плус.

Како сазнајемо, ДС је уочи одлуке Мирка Цветковића о смени Динкића рачунао на гласове 12 посланика из Г17 Плус, са којима владајућа већина и Влада не би били угрожени и у случају преласка ове странке у опозицију.

У Г17, међутим, тврде да не постоји опасност од расипања посланичког клуба и да Динкићева одлука о уласку у парламент нема никакве везе са врбовањем посланика, јер идеја о уласку у Скупштину постоји од избијања афере „Горење".

- Динкић је још тад размишљао да поднесе оставку на место министра. Жалио се да му забијају клинове у точкове. Он се залагао за промену премијера и Борису Тадићу рекао да би најбољи избор за премијера били Драган Ђилас и Драган Шутановац, што су предлагали неки људи из ДС - каже наш извор.

Исти извор нам је, међутим, потврдио да је било покушаја демократа да преузму њихове посланике - и то двојицу из коалиције коју предводи Верољуб Стевановић. Понуду да промени страну добила је и лидерка НП Маја Гојковић, чија странка нема посланике, а „идеја је била да се ослабе Уједињени региони Србије".

Стевановић, лидер покрета „Заједно за Шумадију", као и Маја Гојковић, демантовао је да је са било ким причао о врбовању.

- Разговарао сам са Борисом Тадићем али „онако". Причали смо о тренутној ситуацији, интересовало ме је шта ће се дешавати са инвестицијама, „Фијатом"... О томе сам разговарао и са Динкићем. Није било ни речи о напуштању посланичке групе Г17 Плус - тврди Стевановић.

 Маја Гојковић каже да није добила понуду за сарадњу са демократама, и да је одабрала УРС, „који су нова снага и енергија".

Посланици Г17 Плус с којима је Пресс контактирао очекивано су нам рекли да им нико није нудио прелазак у другу посланичку групу. Мирослава Пејица из Лознице каже да је из медија чула да постоје они који су били спремни да се приклоне ДС-у, Јован Нешовић из Краљева каже да му нико није нудио прелазак, док је Снежана Седлар из Оџака кратко рекла да ништа не зна.

Аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да је долазак у парламент доказ да Динкић има „политички нерв".

- То је био једини начин да Динкић не направи грешку Војислава Коштуница који се сакрио од јавности - каже Миливојевић. Он је додао да ДС пре може да се ослони на подршку СРС „из сенке" него на Динкићеве посланике, јер радикали желе да их на изборима води Војислав Шешељ, а међу њима је све снажнији став да је бољи чак и Тадић него Томислав Николић - закључује Миливојевић.

Јелашић би био идеална, али је Ћирић реална замена

Наш извор тврди да Динкић верује да би најбоље решење за министра економије био бивши гувернер Радован Јелашић, али да су мале шансе да се он врати у српску политику.

- Разговарали смо са Јелашићем, али за сада је нереална опција имајући у виду како се повукао из политике. Добар кандидат за министра економије је Небојша Ћирић, пошто је дуго у министарству као државни секретар. За сада је извесно да ће нови министар за НИП бити Мирослав Чучковић - каже извор Пресса.

(Пресс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]