Početna strana > Hronika > Press: Mlađan Dinkić brani stranku od demokrata
Hronika

Press: Mlađan Dinkić brani stranku od demokrata

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

Demokratska stranka pokušala da pridobije Dinkićeve koalicione partnere Veroljuba Stevanovića i Maju Gojković. G17 tvrdi da neće biti rasipanja

Lider G17 Mlađan Dinkić vratio se u parlament na mesto šefa poslaničkog kluba kako bi kadrovski ojačao stranku i otklonio mogućnost podele među poslanicima G17 Plus.

Kako saznajemo, DS je uoči odluke Mirka Cvetkovića o smeni Dinkića računao na glasove 12 poslanika iz G17 Plus, sa kojima vladajuća većina i Vlada ne bi bili ugroženi i u slučaju prelaska ove stranke u opoziciju.

U G17, međutim, tvrde da ne postoji opasnost od rasipanja poslaničkog kluba i da Dinkićeva odluka o ulasku u parlament nema nikakve veze sa vrbovanjem poslanika, jer ideja o ulasku u Skupštinu postoji od izbijanja afere „Gorenje".

- Dinkić je još tad razmišljao da podnese ostavku na mesto ministra. Žalio se da mu zabijaju klinove u točkove. On se zalagao za promenu premijera i Borisu Tadiću rekao da bi najbolji izbor za premijera bili Dragan Đilas i Dragan Šutanovac, što su predlagali neki ljudi iz DS - kaže naš izvor.

Isti izvor nam je, međutim, potvrdio da je bilo pokušaja demokrata da preuzmu njihove poslanike - i to dvojicu iz koalicije koju predvodi Veroljub Stevanović. Ponudu da promeni stranu dobila je i liderka NP Maja Gojković, čija stranka nema poslanike, a „ideja je bila da se oslabe Ujedinjeni regioni Srbije".

Stevanović, lider pokreta „Zajedno za Šumadiju", kao i Maja Gojković, demantovao je da je sa bilo kim pričao o vrbovanju.

- Razgovarao sam sa Borisom Tadićem ali „onako". Pričali smo o trenutnoj situaciji, interesovalo me je šta će se dešavati sa investicijama, „Fijatom"... O tome sam razgovarao i sa Dinkićem. Nije bilo ni reči o napuštanju poslaničke grupe G17 Plus - tvrdi Stevanović.

 Maja Gojković kaže da nije dobila ponudu za saradnju sa demokratama, i da je odabrala URS, „koji su nova snaga i energija".

Poslanici G17 Plus s kojima je Press kontaktirao očekivano su nam rekli da im niko nije nudio prelazak u drugu poslaničku grupu. Miroslava Pejica iz Loznice kaže da je iz medija čula da postoje oni koji su bili spremni da se priklone DS-u, Jovan Nešović iz Kraljeva kaže da mu niko nije nudio prelazak, dok je Snežana Sedlar iz Odžaka kratko rekla da ništa ne zna.

Analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je dolazak u parlament dokaz da Dinkić ima „politički nerv".

- To je bio jedini način da Dinkić ne napravi grešku Vojislava Koštunica koji se sakrio od javnosti - kaže Milivojević. On je dodao da DS pre može da se osloni na podršku SRS „iz senke" nego na Dinkićeve poslanike, jer radikali žele da ih na izborima vodi Vojislav Šešelj, a među njima je sve snažniji stav da je bolji čak i Tadić nego Tomislav Nikolić - zaključuje Milivojević.

Jelašić bi bio idealna, ali je Ćirić realna zamena

Naš izvor tvrdi da Dinkić veruje da bi najbolje rešenje za ministra ekonomije bio bivši guverner Radovan Jelašić, ali da su male šanse da se on vrati u srpsku politiku.

- Razgovarali smo sa Jelašićem, ali za sada je nerealna opcija imajući u vidu kako se povukao iz politike. Dobar kandidat za ministra ekonomije je Nebojša Ćirić, pošto je dugo u ministarstvu kao državni sekretar. Za sada je izvesno da će novi ministar za NIP biti Miroslav Čučković - kaže izvor Pressa.

(Press)