Хроника

Преминуо бивши председник Аргентине Фернандо де ла Руа

Штампа
уторак, 09. јул 2019.

Бивши аргентински председник Фернандо де ла Руа, који је поверење бирача задобио имиџом поштеног државника, а потом побегао пошто је Аргентина запала у најтежу економску кризу у својој историји, умро је у 82. години.

Де ла Руа је био председник од децембра 1999. до децембра 2001. године, када је побегао хеликоптером с крова председничке палате, после вишеневних насилних протеста због његовог управљања кризом у време немира у којима су погинуле десетине Аргентинаца.

Председник Аргентине Маурисио Макри изразио је на Твитеру жаљење збг смрти Де ла Руе, написавши да "његов демократски пут заслужује признање свих Аргентинаца".

Државна новинска агенција Телам јавила је да је Де ла Руа умро од срчаних проблема и других компликација.

Завршио је права и као младић је био политички активан, са 36 година био је кандидат за потпредседника Аргентине, а председнички кандидат био је на првим изборима после пада војне диктатуре од 1976. до 1983. године.

Био је члан оба дома Конгреса, а 1996. изабран је за градоначелника Буенос Ајреса.

Успешну председничку кампању започео је у време економске кризе током мандата председника Карлоса Менема и фрустрације Аргентинаца због раширене корупције.

Када је у децембру 1999. ступио на дужност председника, рејтинг му је био изнад 70 одсто, али га је крајем мандата подржавало мање од 10 одсто грађана, пошто је био приморан да повећа порезе, смањи плате у јавном сектору и примени друге непопуларне мере.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]