Хроника

Премијерка Естоније Каја Калас: Искључења струје могућа ако Русија искључи балтичке државе из заједничке електро-енергетске мреже

Штампа
петак, 23. септембар 2022.

 Премијерка Естоније Каја Калас изјавила је да су искључења струје могућа ако Русија искључи балтичке државе из заједничке електро-енергетске мреже

„Било би мудро бити спреман за могућа искључења", рекла је Калас у телевизијском обраћању, објављено је на сајту владе.

Додала је да се то односи на јавне институције, компаније и појединце и да ће ти поремећаји бити "привремени", преноси Ројтерс.

Калас је истовремено објавила војну вежбу. Скоро 3.000 резервиста позвано је јуче на годишњу одбрамбену вежбу, али Калас је истакла да нема непосредне војне претње по земљу.

Она је позвала руске држављане који живе у Естонији да игноришу све позиве за одлазак у рат Украјини. „Не идите, јер нема повратка”, рекла је Калас.

Тридесет година након отцепљења од тадашњег Совјетског Савеза и 17 година од уласка у ЕУ балтичке земље Литванија, Летонија и Естонија и даље зависе од Русије када је реч о стабилности снабдевања струјом.

Пројекат који финансира ЕУ и који вреди 1,6 милијарди евра треба да 2025. године одвоји балтичке земље из заједничке електричне мреже са Русијом и Белорусијом.

(Информер-Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]