Početna strana > Hronika > Premijer Poljske Mateuš Moravjecki: Ucene i prekoračenje nadležnosti EU nećemo trpeti
Hronika

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki: Ucene i prekoračenje nadležnosti EU nećemo trpeti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 19. oktobar 2021.

 Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je danas EU za "ucenu" i prekoračenje svojih nadležnosti u žučnoj raspravi sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o vladavini prava.

Sukob u Evropskom parlamentu usledio je nakon odluke Vrhovnog suda Poljske da odbaci ključne delove zakona EU, podseća BBC.

Fon der Lajen je poručila da će preduzeti akcije kako bi sprečila da Poljska ugrozi vrednosti EU, na šta je odmah reagovao Moravjecki izjavom da „ucena ne sme biti jedna od metoda politike“.

„Poljska odbacuje centralizam Evropske unije. Nadležnosti EU imaju jasne granice, i ne smemo ćutati kada se te granice probiju. Dakle, govorimo o evropskom univerzalizmu, ali kažemo ne evropskom centralizmu“, poručio je Moravjecki u Evropskom parlamentu u Strazburu, a prenosi agencija Rojters.

Veliki broj članova Evropskog parlamenta osudio je reči poljskog lidera nakon što je završio svoj govor, dok su se neki ministri EU, koji su se okupili na sastanku u Luksemburgu, pridružili horu kritika.

„Evropa neće preživeti kraj vladavine prava. Evropa će umreti od takvog razvoja scenarija. Evropa je izgrađena na demokratiji, slobodi, poštovanju i vladavini prava“, izjavio je luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn.

Prethodno je Fon der Lajen izjavila da nedavna presuda poljskog ustavnog suda kojom se osporava prvenstvo zakona EU, predstavlja pretnju po temeljne vrednosti evropskog bloka i „direktan izazov po jedinstvo EU“.

Odnosi između Poljske i EU dotakli su najniži nivo ranije ovog meseca nakon što je poljski sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad zakonima 27-članog bloka, kojem se Poljska pridružila 2004. godine.

To je dovelo do eskalacije dugotrajnih tenzija oko demokratskih standarda između poljskih vlasti i briselskih institucija.

(Tanjug)