Početna strana > Hronika > Premijer Japana Jošihide Suga: Želim da završim priču na temu teritorijalnog spora sa Rusijom
Hronika

Premijer Japana Jošihide Suga: Želim da završim priču na temu teritorijalnog spora sa Rusijom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 26. oktobar 2020.

 Premijer Japana Jošihide Suga izjavio je da želi da završi priču na temu teritorijalnog spora sa Rusijom. Tokio polaže pravo na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, smatrajući ih svojim „severnim teritorijama“.

„Nije potrebno ostavljati pitanje severnih teritorija budućim generacijama, već okončati ovo pitanje. Mi težimo sveobuhvatnom razvoju japansko-ruskih odnosa, kroz razmenu mišljenja na najvišem nivou sa Rusijom, uključujući potpisivanje mirovnog sporazuma“, rekao je Suga tokom obraćanja u parlamentu.

Prethodni premijer Japana Šinzo Abe aktivno je razvijao dijalog sa Rusijom i održao je 27 sastanaka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. U Singapuru je 2018. godine zapravo odstupio od osnovne ideje Japana, kojom se zahteva povratak četiri ostrva i pristao da pregovara sa Moskvom na osnovu Zajedničke sovjetsko-japanske deklaracije. U toj deklaraciji je bilo reči o samo dva ostrva ─ Habomai i Šikotan.

Premijer Suga je u septembru održao sastanak sa Putinom i prema zaključcima sastanka novi premijer nastavlja ono što je započeo Abe.

Odnosima Rusije i Japana nedostaje mirovni sporazum. Međutim, kao što su ruski zvaničnici više puta primetili, u pregovorima o uslovima ovog sporazuma ne govori se o predaji ostrva Japanu.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali deklaraciju u kojoj se Moskva složila da razmotri takvu mogućnost prilikom zaključivanja mirovnog sporazuma. Sovjetske vlasti su se nadale da će na ovaj način okončati pitanje, dok je Japan taj sporazum smatrao samo delom rešenja problema, ne odustajući od polaganja prava na sva ostrva. Pregovori nisu doveli do rešenja. Stav Moskve je da su ostrva postala deo SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i da se ruski suverenitet nad njima ne dovodi u pitanje.

(Sputnik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner