Хроника

Вучић у тродневној посети Паризу: "Драги пријатељу Макрон, хвала на срдачној добродошлици"; У уторак можда никада важнији разговор, очекујем подршку Макрона за "мали Шенген“

Штампа
понедељак, 11. новембар 2019.

Председник Србије изјавио је вечерас у Паризу да је имао "веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са председником Француске Емануелом Макроном.

Председник Вучић се са Макроном састао после вечере коју је приредио француски председник и домаћин Другог Париског форума о миру, након чега је изјавио да је најпре био на свечаној вечери на којој су били готово сви из региона.

- Видео сам Тачија, Пендаровског, али сам пре свега много добрих ствари обавио са нашим пријатељима из Конга, Нигерије, нашим афричким и азијским пријатељима. Са Гутерешом сам дуго причао око ситуације на Косову. Вечеру сам искористио као добру прилику да обављам разговоре са много људи - казао је Вучић и додао да су разговарали и о унапређењу економских односа.

Како истиче, након тога је имао срдачан, отворен и пријатељски разговор са Макроном у Пикасовој соби који је поделио у три дела.

Председник Вучић је рекао да је Макрон желео прво њих да чује и додао да је прва тема разговора била свеукупна будућност Европе и шта је то што можемо да очекујемо.

- Реч коју сам користио то је јасност или јасноћа, шта је оно што можемо да чекамо и очекујемо у будућности - навео је Вучић.

Вучић истиче да је други део разговора био регионална иницијатива Србије, Северне Македоније и Албаније и додаје да очекује Макронову подршку.

- Молио сам Макрона за подршку и уверен сам да ћемо је добити, зато што је то засновано на четири слободе које промовише ЕУ. Ја сам показао и шта је Светска банка урадила. Данас смо добили званичан податак од Светске банке да бисмо ако би постојала балканска шесторка уштедели сви заједно око три и по милијарде евра. Милијарду и по би уштедела Србија - истакао је Вучић.

Треће питање је, како каже, било питање билатералних односа са Приштином.

- Европа ће да чека формирање владе у Приштини, а онда верујем да ће позвати и једне и друге да се разговара и да покуша да се пронађе неки компромис - казао је Вучић и додаје да то неће бити лако.

- Председник Макрон верује у оно о чему смо причали у Београду, у неопходност постизања могућег решења - додао је Вучић.

Вучић истиче да су разговарали и о свему другом, као и да Србији његови интервјуи не сметају.

Према његовим речима, још нико није одговорио на питање да ли ће Србија 2025. године ући у ЕУ.

- Са Макроном сам разговарао о свему томе. Он је пред крај разговора донео Армањак из 1914. године . Још бисмо пили и разговарали да га није Трамп звао. Тај пријем је огромна част за Србију. Ја сам срећан што могу да представљам нашу лепу земљу на тај начин - нагласио је Вучић.

Како додаје, договорили су телефонски разговор у децембру, а нови сусрет у јануару.

Вучић каже да људи траже да се слободно крећу и истиче да Србији бравара треба све више.

Председник Србије је замолио и да поменуту регионалну иницијативу не зову "мали Шенген".

- Знам да је то немогуће јер су сви почели тако да зову. Схватио сам ја да се томе већ кумовало, а то нервира људе због географске одреднице Шенген - рекао је Вучић и додао да су ту иницијативу подржали Американци, а да ће је подржати и Макрон јавно.

Поводом вести да је Приштина поништила гласове из централне Србије Вучић каже да су му неки новинари у Паризу рекли "Зашто си ти први морао да провалиш о чему се ради?".

- Ја сам одмах знао шта раде. Одмах сам знао да лажу све. Урађено је све, на шта су навукли Куртија неискусног, а то је све смишљено против њега. Рекао сам да је цела игра да се укине тих четири, пет хиљада гласова. Требало је мало уништити мало Србији углед у свету - казао је Вучић.

Како додаје, такве игранке су у току и додаје да је могуће очекивати још.

- Драго ми је што је Србија показала да ти "штосови" више не пролазе - навео је Вучић и додао да ће она одела остати у историји као велика шарада.

Председник Вучић каже да за Србију нема лаког разговора јер Приштина не жели да чује истину.

- Стварну ситуацију као да нико не жели да сагледа. Ја сам се трудио да људима говорим оно што је истина, и знам када изговорим истину да изгубим део политичких поена. Њихове изјаве ни "пас с маслом не би појео", када видите колико су далеко од објективног приступа. То ће бити проблем и за међународне представнике који желе неки дијалог у будућности - казао је Вучић.

Како додаје, Макрон је помињао да Европа очекује да се дође до неког решења.

Поводом приступања Србије ЕУ председник Вучић је истакао да је Србији најважнија искреност.

- Србија захваљујући тешким реформама данас живи боље. Њихова помоћ могла је да буде већа. Ствари су много компликоване, ми треба да гледамо своје интересе. У Француској и Макрону ћемо имати искрене пријатеље - казао је Вучић.

Председник Александар Вучић присуствовао је вечери коју је председник Француске Емануел Макрон приредио за шефове држава, влада и представнике међународних организација. У току је састанак Вучића и Макрона.

Председник Вучић је Макрону захвалио на добродошлици, а у току је састанак на којем њих двојица разговарају о, како се претпоставља, проширењу Европске уније и такозваном "малом шенгену".

"Драги пријатељу Макрон хвала на срдачној добродошлици", написао је председник Вучић на Инстаграм профилу "Будућност Србије".

Макрон је домаћин Другог париског форума о миру.

Од председника Макрона, како је раније рекао председник Србије, очекује подршку за "мали шенген" и одговор на питање о будућности региона у Европској унији.

То је први билатерални састанак Макрона с неким од шефова држава, који ће присуствовати отварању Другог париског форума о миру.

На крају посете Паризу, Вучић ће се обратити учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Председник Србије Александар Вучић у Паризу присуствује вечери коју приређује француски председник и домаћин Другог париског форума о миру, Емануел Макрон.

Вучића у уторак с Макроном очекује разговор, можда никада важнији, како је сам рекао.

Председник Вучић тако почиње тродневну посету званичном Паризу, у светлу сасвим нових околности и на европској и на регионалној политичкој сцени.

Француски председник је ових дана, наиме, још радикалније формулисао своју стратегију редефинисања Европске уније, којој су потребни "нови модалитети", а истовремено су, овог викенда у Охриду, постављени основи за реализовање "малог Шенгена", иницијативе српског председника за чвршће повезивање и јачу сарадњу шест економија Западног Балкана, који тежи чланству у ЕУ.

Прилику да с Макроном разговара о та два, за Србију и за регион важна питања Вучић ће имати сутра, приликом тет-а-тет сусрета на маргинама Другог Париског форума о миру.

Када је реч о односу ЕУ према проширењу, Вучић од Макрона очекује одговор на питање каква је будућност региона, на које од других европских и светских званичника досад није добио одговор.

"Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност", рекао је председник Србије.

"Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао, као што други раде", каже Вучић.

Од Макрона, како је најавио, очекује подршку за "мали Шенген".

Мада аналитичари оцењују да "куца на отворена врата", односно да ће француски председник подржати ту иницијативу, председнику Вучићу је Макронов став о тој иницијативи веома значајан, између осталог и због чињенице да неке земље у региону према њој показују резерву, изговарајући се наводним страховањима да та иницијатива не буде замена за чланство у ЕУ, а да заправо иза таквог става стоје други, политички разлози.

"Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали, створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсту подршке, неће бити лако да се све ово сруши", рекао је Вучић.

Јер, без подршке Париза, сматра, биће тешко добити подршку Европе.

"Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном", рекао је Вучић

Мимо сусрета с Макроном, програмом посете српског председника планирано је да учествује у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу "Мишљења младих о мултилатерализму", током 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска, председник Вучић ће се обратити последњег дана посете, када ће имати сусрет с генералном директорком Унеска Одри Азуле, најавила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Председник Србије од данас у тродневној радној посети Паризу

Председник Србије Александар Вучић боравиће од данас у тродневној радној посети Паризу.

Он ће се састати са француским председником Емануелом Макроном, а како је најављено из председниковог кабинета, он ће у Паризу боравити до 13. новембра.

Током првог дана посете, председник Вучић ће присуствовати вечери коју председник Француске приређује за шефове држава, влада и представнике међународних организација, а другог дана ће се састати са Макроном и присуствовати отварању Другог париског форума о миру.

Програмом је планирано да председник Србије учествује у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу "Мишљења младих о мултилатерализму" током 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска председник Вучић ће се обратити последњег дана посете, када ће имати сусрет са генералном директорком Унеска Одри Азуле, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Вучић је јуче у Охриду оценио да његов предстојеци сусрет са Макроном можда никада није био важнији, да током тог сусрета очекује да добије подршку за пројекат "мали Шенген", али и да чује о новој методологији коју предлаже француски председник у погледу просирења ЕУ.

- Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао као сто други раде. Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молицу за подршку, јер ако то будемо имали створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсту подршке, неће бити лако да се све ово сруши. Можда нам никад нису били вазнији разговори с Макроном - рекао је Вучић за Јавни сервис.

Он је истакао да је захвалан Американцима за подршку овом пројекту, и да се нада да ће добити и подршку Макрона, јер без тога ће, каже, бити тешко добити подршку Европе.

Једнако је важно, нагласио је он, да од француског председника чује више о новој методологији, односно идејама у погледу Европске уније и политике проширења и подсетио да је са француским председником отворено разговарао и у Београду, током Макронове посете, читавих седам сати.

-Он има изузетну енергију и ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити, мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност - рекао је Вучић.

Он је подсетио је да је Макрон одржао емотиван говор у Београду током посете поручивши да жели да пружи Србима подршку и помоћ.

(Агенције)

Видети: Хашим Тачи са Емануелом Макроном: Косово је спремно за коначни мировни споразум са Србијом који ће донети обострано признање и чланство у УН

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]