Početna strana > Hronika > Predsednik Poljske Andžej Duda: EU ne može da odlučuje o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenela na Brisel kada se učlanjivala 2004.
Hronika

Predsednik Poljske Andžej Duda: EU ne može da odlučuje o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenela na Brisel kada se učlanjivala 2004.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. oktobar 2021.

 Predsednik Poljske Andžej Duda poručio je da Evropska unija ne može da odlučuje o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenela na Brisel kada se učlanjivala 2004. godine.

On je to rekao povodom nove kazne od milion evra dnevno od Suda pravde EU zato što vlasti nisu obustavile kontroverzno disciplinovanje poljskih sudija.

„Tamo gde smo pristali da prenesemo kao nadležnost na EU, tu EU može da odlučuje o našim pitanjima. Međutim, u oblastima gde nadležnosti nismo delegirali, u tim pitanjima odlučujemo sami o sebi“, kazao je povodom drakonske kazne u intervjuu državnoj poljskoj televiziji TVP predsednik Duda.

Ovo je već druga odluka Suda pravde EU o kazni koju je poljska vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda odlučila da ignoriše i kaznu ne plaća, pošto je prvo nedavno odbila da plaća kaznu od pola miliona evra dnevno zato što nije izvršila privremenu meru da obustavi eksploataciju lignita u rudniku Turov, dok se ne dogovori o ekološkim posledicama proširenja tog rudnika sa susednom Češkom.

Sud EU u Luksemburgu udovoljio je u sredu zahtevu Evropske komisije da kazni novčano Poljsku zato što je ignorisala privremene mere tog suda i presudu iz sredine jula, u kojoj je poljskim vlastima naređeno da zamrznu kažnjavanje sudija po reformisanom sistemu u poljskom Vrhovnom sudu, pre svega rad novog Disciplinskog odeljenja tog suda.

Sud pravde, odlučujući o privremenoj meri i kasnije o samoj reformi, upozorio je da sudije za Disciplinsko odeljenje bira Nacionalni sudijski savet, a njegove članove izabrao je poljski parlament uz veliki uticaj predsednika Poljske Andžeja Dude, dok su ranije o sastavu tog nadžornog tela odlučivale i same sudije.

Poljska reforma pravosuđa uvela je pretnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što po oceni Suda EU znači da to mogu da zloupotrebe političari da kontrolišu kakve će presude poljske sudije donositi i time se remeti ceo pravni sistem EU, gde se priznaju presude nacionalnih sudova koji su istovremeno i sudovi Unije.

„Puno je uzroka tog sukoba (Poljske i EU), ali kao što se vidi uz velike razlike u stavovima ima tu i puno laži, što teško da možemo da prihvatimo. Rekao sam predsedniku Makronu da tu ima mnogo laži o tome šta se dešava u Poljskoj i o Poljskoj i to me brine“, kazao je Duda, koji je intervju TVP dao u Parizu posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Duda je kazao da Poljska mora da razmotri šta da radi sa tim kaznama za nepoštovanje odluka Suda EU, dok je zamenik ministra pravde Sebastijan Kaleta kazao da Poljska neće plaćati te kazne i optužio Brisel da gazi svoje vlastite vrednosti, priznaje samo silu kao argument i ucenama i pretnjama tera članice na poslušnost.

„U svetlu nedavne presude Ustavnog suda Poljske, ta kazna ne može da se plaća jer bi to bilo kršenje poljskog Ustava. Nema zakonske mogućnosti da je platimo“, poručio je Kaleta na Tviteru.

Zamenik predsednika Sejma, poljskog parlamenta, Rišard Terlecki podsetio je da Poljska još nije platila nijednu takvu kaznu od Suda EU.

„Strašno kako paničite. Još nismo platili nijednu kaznu. Možda će se Evropa i povući od te ideje da ukinemo Disciplinsko odeljenje Vrhovnog suda. Predlog zakona o ukidanju Disciplinskog odeljenja je spreman. Malo kasnimo, ali ne preterujmo, prošlo je svega nekoliko nedelja“, kazao je novinarima u Sejmu Terlecki.

Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski najavio je u avgustu da bi Poljska mogla da popusti i da će ukinuti kontroverzno Disciplinsko odeljenje. Međutim, kako saznaje poljski list Gazeta viborča, premijer Mateuš Moravjecki je tokom nedavnog samita EU u Briselu iza zatvorenih vrata priznao da je sada problem u tome što Pravo i Pravda ne može da obezbedi većinu za ukidanje kontroverznog disciplinovanja sudija prođe u parlamentu.

Glavni idejni tvorci kontroverzne reforme pravosuđa, manji koalicioni partner u vladi, stranka Solidarna Poljska ministra pravde i generalnog tužioca Zbignjeva Žobra, spremna je, prema nezvaničnim saznanjima Gazete viborče, da pristane na ukidanje kontroverznog odeljenja Vrhovnog suda, ali samo ako zauzvrat dobije odrešene ruke za radikalnu reformu sudova svih nivoa koja bi tek pooštrila optužbe iz EU i SAD da pravosuđe u Poljskoj zavisi od volje vladajućih političara.

Poljska ne može da izbegne plaćanje kazni po presudama Suda EU zato što ako ih ne plati, Brisel će za toliko smanjiti sredstva koja su Poljskoj odobrena u višegodišnjem budžetu Unije.

(Beta)