Хроника

Председник Литваније Гитанас Науседа: Спремни смо на одговор Русије због блокаде транзита ка Калињинграду

Штампа
среда, 22. јун 2022.

 Председник Литваније Гитанас Науседа изјавио је да је његова земља спремна на неку врсту одговора Русије, након што је Литванија забранила транзит одређене робе ка руској ексклави Калињинград преко своје територије, пренео је ЦНН.

„Спремни смо и припремљени на неку врсту непријатељске акције од стране Русије, на искључење са система БРЕЛЛ, или друге акције“, рекао је Науседа. БРЕЛЛ је енергетска мрежа коју деле Русија, Белорусија и земље Балтика.

Науседа је додао да не верује да ће Русија ангажовати војску против Литваније, јер је она чланица НАТО. Он је навео да је блокадом транзита ка Калињинграду Литванија применила одлуку на нивоу ЕУ.

"Ми смо само применили санкције, које су донете на нивоу ЕУ, и то нема никакве везе са билатералним односима Русије и Литваније", рекао је Науседа.

Он је додао да би било добро да Европска комисија руским властима објасни садржај санкција, јер би то "уклонило неке тензије које се сада јављају" и да ескалација тензија не користи ни Литванији ни Русији.

Раније данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија разматра одговор на забрану транзита. Он није пружио детаље какве мере Русија разматра и додао да не постоји тачан временски оквир за одговор Москве на поступак Литваније.

(Бета-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]