Хроника

Председник Кине Ху Ђинтао у посети Хрватској

Штампа
петак, 19. јун 2009.

Председник Народне Републике Кине Ху Ђинтао, са супругом и сарадницима, допутовао је у дводневну посету Хрватској, на позив председника Стјепана Месића. Хуа су у на аеродрому Плесо дочекали Месић и шеф хрватске дипломатије Гордан Јандроковић.

Ху Ђинтао ће боравити у првој званичној посети Хрватској откада су две земље, пре 17 година, успоставиле дипломатске односе.

Поред Месића, кинески председник ће разговарати са премијером Ивом Санадером и председником хрватског Сабора Луком Бебићем и учествовати на састанку 200 кинеских привредника са хрватским привредницима.

Кинески привредници су заинтересовани за инфраструктурне пројекте у Хрватској, али и за пласирање хрватских производа на кинеском тржишту. Председник Кине ће сутра у хотелу "Вестин", где ће преноћити, отворити хрватско-кинески привредни форум.

Током посете кинеске делегације, између две земље ће бити потписани уговори о привредној сарадњи и ваздушном саобраћају, као и план активности из области здравства и медицинских наука.

Мере безбедности у Загребу су на највишем нивоу, идентичне онима из априла прошле године, када је у хрватску престоницу посетио бивши амерички председник Џорџ Буш.

Госта из Кине, према писању медија, очекују и протести припадника покрета "Фалун Гонг", који ће у вечерњим часовима протестовати пред кинеском амбасадом, будући да им је окупљање у центру града забрањено.

Они су током дана, на Тргу бана Јелачића, делили летке с информацијама о мучењима и прогонима у Кини, изводили традиционалне вежбе и медитирали.

Више хрватских удружења грађана и невладиних организација затражило је од државног врха да у разговорима са кинеским председником Ху Ђинтаом осуди кршења људских права у Кини.

"Тражимо да приликом посете председника Ху Ђинтаоа Загребу јасно осудите кршења људских права у Кини и да апелујете да се кинеске власти придржавају међународних конвенција за заштиту људских права", пише у отвореном писму хрватском државном врху, које потписују невладине организације.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]