Početna strana > Hronika > Predsednik Kine Hu Đintao u poseti Hrvatskoj
Hronika

Predsednik Kine Hu Đintao u poseti Hrvatskoj

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2009.

Predsednik Narodne Republike Kine Hu Đintao, sa suprugom i saradnicima, doputovao je u dvodnevnu posetu Hrvatskoj, na poziv predsednika Stjepana Mesića. Hua su u na aerodromu Pleso dočekali Mesić i šef hrvatske diplomatije Gordan Jandroković.

Hu Đintao će boraviti u prvoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj otkada su dve zemlje, pre 17 godina, uspostavile diplomatske odnose.

Pored Mesića, kineski predsednik će razgovarati sa premijerom Ivom Sanaderom i predsednikom hrvatskog Sabora Lukom Bebićem i učestvovati na sastanku 200 kineskih privrednika sa hrvatskim privrednicima.

Kineski privrednici su zainteresovani za infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, ali i za plasiranje hrvatskih proizvoda na kineskom tržištu. Predsednik Kine će sutra u hotelu "Vestin", gde će prenoćiti, otvoriti hrvatsko-kineski privredni forum.

Tokom posete kineske delegacije, između dve zemlje će biti potpisani ugovori o privrednoj saradnji i vazdušnom saobraćaju, kao i plan aktivnosti iz oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

Mere bezbednosti u Zagrebu su na najvišem nivou, identične onima iz aprila prošle godine, kada je u hrvatsku prestonicu posetio bivši američki predsednik DŽordž Buš.

Gosta iz Kine, prema pisanju medija, očekuju i protesti pripadnika pokreta "Falun Gong", koji će u večernjim časovima protestovati pred kineskom ambasadom, budući da im je okupljanje u centru grada zabranjeno.

Oni su tokom dana, na Trgu bana Jelačića, delili letke s informacijama o mučenjima i progonima u Kini, izvodili tradicionalne vežbe i meditirali.

Više hrvatskih udruženja građana i nevladinih organizacija zatražilo je od državnog vrha da u razgovorima sa kineskim predsednikom Hu Đintaom osudi kršenja ljudskih prava u Kini.

"Tražimo da prilikom posete predsednika Hu Đintaoa Zagrebu jasno osudite kršenja ljudskih prava u Kini i da apelujete da se kineske vlasti pridržavaju međunarodnih konvencija za zaštitu ljudskih prava", piše u otvorenom pismu hrvatskom državnom vrhu, koje potpisuju nevladine organizacije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner