Хроника

Председник Европског парламента Антонио Тајани: Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација

Штампа
понедељак, 11. фебруар 2019.

 Загреб -- Председник Европског парламента Антонио Тајани "разбеснео" је Хрвате и Словенце.

Он је токо, церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.

"Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација", рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егузодуса из Истре, Ријеке и далмације, преноси загребачки Индеx.

Он је на свом Фејсбуку објавио и видео са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили "они који су на униформи имали црвену звезду" и додао да ће у Европском парламенту подсетити на "трагедију везану за Трст". 

Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живели. 

"На крају су, захваљујући истини и правди, победили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успели смо да избегнемо да се заувек угаси светло над догађајима у Трсту", рекао је Тајани. 

Такође, он је подсетио да се не сме допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови "комунистичка диктатура као Титова". 

Индеx наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог 20-их година прошлог века. Индеx подсећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики део источнојадранске обале која је у то време била део Аустро-угарске Монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики део Далмације. 

Две године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Краљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и део Крањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа. 

Након Другог светског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]