Početna strana > Hronika > Predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD DŽozef Danford: Rusija neće predstavljati pretnju za SAD kao Kina 2025-2035.
Hronika

Predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD DŽozef Danford: Rusija neće predstavljati pretnju za SAD kao Kina 2025-2035.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. novembar 2018.

 SAD -- Rusija neće predstavljati pretnju za SAD kao Kina 2025-2035, izjavio je predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD DŽozef Danford.

On smatra da Rusija neće moći da održava svoj potencijal na sadašnjem nivou zbog smanjenih demografskih i ekonomskih pokazatelja, prenosi Sputnjik.

Prema Danfordovom mišljenju, Kina je ta koja ima veće mogućnosti za povećavanje svog potencijala.

„Po mom mišljenju, ono što su oni uradili u pogledu povećanja svog vojnog potencijala za poslednjih nekoliko godina, oni će to nastaviti… mislim da u narednih 20-30 godina trebalo posmatrati na Kinu kao na pretnju“, dodao je Danford. 

U septembru je američki ministar odbrane DŽejms Matis nazvao nuklearno oružje Rusije primarnom spoljnom pretnjom za svoju zemlju. 

Pentagon je ranije objavio nuklearnu doktrinu SAD u kojoj je veliku pažnju posvetio razvoju ruskih nuklearnih snaga. U dokumentu se navodi da će Vašington nastaviti da ulaže u razvoj nuklearnih bojevih glave male snage i modernizuje elemente „nuklearne trijade“ (interkontinentalne rakete, strateške podmornice i bombarderi). 

Izjave o „ruskoj pretnji“ periodično se čuju od zapadnih političara, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Pri tome je Moskva više puta naglašavala da nikada neće napadati nijednu zemlju NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO dobro zna da Rusija ne planira nikoga da napada, već jednostavno koristi priliku da bi rasporedio više tehnike i bataljona blizu granica Rusije.

(Sputnik-B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner