уторак, 16. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Председавајући Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД Џозеф Данфорд: Русија неће представљати претњу за САД као Кина 2025-2035.
Хроника

Председавајући Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД Џозеф Данфорд: Русија неће представљати претњу за САД као Кина 2025-2035.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 06. новембар 2018.

 САД -- Русија неће представљати претњу за САД као Кина 2025-2035, изјавио је председавајући Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД Џозеф Данфорд.

Он сматра да Русија неће моћи да одржава свој потенцијал на садашњем нивоу због смањених демографских и економских показатеља, преноси Спутњик.

Према Данфордовом мишљењу, Кина је та која има вец́е могуц́ности за повец́авање свог потенцијала.

„По мом мишљењу, оно што су они урадили у погледу повец́ања свог војног потенцијала за последњих неколико година, они ц́е то наставити… мислим да у наредних 20-30 година требало посматрати на Кину као на претњу“, додао је Данфорд. 

У септембру је амерички министар одбране Џејмс Матис назвао нуклеарно оружје Русије примарном спољном претњом за своју земљу. 

Пентагон је раније објавио нуклеарну доктрину САД у којој је велику пажњу посветио развоју руских нуклеарних снага. У документу се наводи да ц́е Вашингтон наставити да улаже у развој нуклеарних бојевих главе мале снаге и модернизује елементе „нуклеарне тријаде“ (интерконтиненталне ракете, стратешке подморнице и бомбардери). 

Изјаве о „руској претњи“ периодично се чују од западних политичара, најчешц́е из балтичких земаља и Пољске. При томе је Москва више пута наглашавала да никада нец́е нападати ниједну земљу НАТО-а. Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, НАТО добро зна да Русија не планира никога да напада, вец́ једноставно користи прилику да би распоредио више технике и батаљона близу граница Русије.

(Спутник-Б92)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер