Хроника

Предраг Кон: Вакцина против коронавируса неће давати баш најбезбеднију и најсигурнију заштиту

Штампа
среда, 12. август 2020.

 БЕОГРАД - Члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Предраг Кон изјавио је да постоји "тихо задовољство" тренутном епидемиолошком ситуацијом у Србији, али да је далеко од тога да је земља у повољној ситуацији, јер бројеви још показују да нигде немамо "нулу".

Кон је упозорио да је довољно једно славље или било какво окупљање на којем дође до озбиљнијег преноса вируса да изазове неочекиван скок броја заражених.

Сада смо опрезнији са прогнозама из једноставног разлога - очекивали смо током лета значајан пад преношења и оболевања, а догодило се управо обрнуто и то је доста уздрмало не само нас, него и читав свет, рекао је Кон.

Он је оценио да је притисак који трпе лекари који раде на лечењу пацијената "историјски" и да највише што становништво може да учини јесте да поштује меру ношења маски, јер она даје резултате.

Сада узимамо у обзир све најгоре варијанте. Једном смо се опекли, иако је било упозорења Светске здравствене организације, али је дубоко у нама лекарима да се респираторне болести не шире преко лета, објаснио је Кон.

Како је објаснио, сада смо видели да и то може да се деси, па више не размишљамо о томе да ће доћи до престанка преношења све док се не створи колективни имунитет.

Он је истакао да би стварање колективног имунитета без вакцинације трајало више година, па се од вакцине много очекује.

"Упозоравајуће је да се чудо очекује од вакцине, а чуда углавном нема", указао је Кон.

Он је додао да и вакцина која дође неће давати баш најбезбеднију и најсигурнију заштиту, али да је то тренутно најбоље што свет може да очекује.

(Танјуг-Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]