Početna strana > Hronika > Predrag Kon: Vakcina protiv koronavirusa neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu
Hronika

Predrag Kon: Vakcina protiv koronavirusa neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. avgust 2020.

 BEOGRAD - Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je da postoji "tiho zadovoljstvo" trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, ali da je daleko od toga da je zemlja u povoljnoj situaciji, jer brojevi još pokazuju da nigde nemamo "nulu".

Kon je upozorio da je dovoljno jedno slavlje ili bilo kakvo okupljanje na kojem dođe do ozbiljnijeg prenosa virusa da izazove neočekivan skok broja zaraženih.

Sada smo oprezniji sa prognozama iz jednostavnog razloga - očekivali smo tokom leta značajan pad prenošenja i obolevanja, a dogodilo se upravo obrnuto i to je dosta uzdrmalo ne samo nas, nego i čitav svet, rekao je Kon.

On je ocenio da je pritisak koji trpe lekari koji rade na lečenju pacijenata "istorijski" i da najviše što stanovništvo može da učini jeste da poštuje meru nošenja maski, jer ona daje rezultate.

Sada uzimamo u obzir sve najgore varijante. Jednom smo se opekli, iako je bilo upozorenja Svetske zdravstvene organizacije, ali je duboko u nama lekarima da se respiratorne bolesti ne šire preko leta, objasnio je Kon.

Kako je objasnio, sada smo videli da i to može da se desi, pa više ne razmišljamo o tome da će doći do prestanka prenošenja sve dok se ne stvori kolektivni imunitet.

On je istakao da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

"Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema", ukazao je Kon.

On je dodao da i vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali da je to trenutno najbolje što svet može da očekuje.

(Tanjug-Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner