Početna strana > Hronika > Predrag Kon: Težišni zadatak u narednom periodu biće otkrivanje lakše obolelih i njihovo izolovanje
Hronika

Predrag Kon: Težišni zadatak u narednom periodu biće otkrivanje lakše obolelih i njihovo izolovanje

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 05. april 2020.

 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da od sledeće nedelje primarna zdravstvena zaštita "preuzima težište borbe" protiv koronavirusa, jer će se većina pacijenata s lakšim simptomima testirati u takozvanim "Kovid ambulantama".

"Uspećemo da otkrivamo lakše obolele i da ih što pre izolujemo. To je težišni zadatak u narednom periodu, uz ono da ostanemo kod kuće i sprečimo dalje širenje virusa", kazao je Kon na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kazao je i da se "jasno vidi da smo u petoj nedelji".

"Nakon jučerašnjeg predaha imamo značajan broj od 284 pozitivnih i sedam umrlih, što ukazuje da se nalazimo u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju koje jesmo očekivali, ali jasno nam daje do znanja da je neophodno da se što čvršće pridržavamo onih mera koje smo do sada doneli i da smanjimo kontakte što je moguće više, jer drugog izlaza nemamo", naglasio je Kon.

Zamenica direktorke Instututa "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da Srbija sada ima kapacitete da testira do 1.000 ljudi dnevno, ali da za tim nema potrebe.

Darija Kisić Tapavčević: Zaraženi iz vlade Srbije imaju jednak tretman kao i svi ostali

Na pitanje o zaraženima iz Vlade Srbije zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević je potvrdila tu informaciju, ali nije želela da iznosi detalje o pojedincima. Rekla je da svi zaraženi imaju jednak tretman

- Bolest ne poznaje granice. Obolevaju svi oni koji su bili izloženi. Ne želim da navodim podatke o pojedincima. Da imamo zaražene u određenim ministarstvima, ali o tome dalje ne želimo da iznosimo detalje. Moramo da budemo svesni da je najveći stepen nege imaju svi – rekla je Kisić.

Kisić je dodala da epidemiološka situacija u pojedinim zdravestvenim ustanovama u Srbiji, rekla je da se prati stanje iz časa u čas.

- U Valjevu je 11 zdravdstvnih radnika pozitivno, i 180 osoba se nalazi u izolaciji. Za sada pratiom stanje. U Ćupriji 40 zdravstvenih radnika je pozvitivno, 7 je hospitalizovano. Svuda je moguće organizovati nesmetani rad službi – rekla je ona.

- Radimo ono kako smo planirali, po indikacijama koje su proširenje. Nema testiranja na lični zahtev, već samo na procenu lekara – rekla je ona, ističući da su indikacije te koje određuju da li je pacijent za testiranje.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner