Хроника

Предраг Кон: Регистрација вакцине у једној земљи не значи да је регистрована и у нашој; Најбоље би било да деца у школама непрестано носе маске; Младен Шарчевић: Дужност родитеља је да обезбеде маске за децу

Штампа
уторак, 11. август 2020.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да не зна да ли је Србија у контакту са руском компанијом која је произвела прву регистровану вакцину у свету против ковида-19. Из Кризног штаба су истакли и да је за регистрацију вакцине у Србији надлежна Агенција за лекове и медицинска средства, по законом утврђеној процедури.

Др Кон је на конференцији за новинаре Кризног штаба за сузбијање коронавируса, подсетио да је, по закону, Агенција за лекове и медицинска средстава задуђена за проверу безбедности и регистрацију сваке вакцине у Србији, те да је тај посао у потпуности институционализован и да нема везе са појединцима из Кризног штаба.

"Регистрација у једној земљи не значи да је регистрована и у нашој. То је институционализован поступак", казао је Кон одговарајући на питање новинара о вакцини против ковида-19 која је данас регистрована у Русији.

Министар просвете Младен Шарчевић саопштио је на данашњој конференцији да је предвиђени модел одвијања наставе такав да ђаци од 1. до 4. разреда буду у школама, с тим што ће бити смањен број ученика где је то потребно, односно, одељења ће бити подељена на два дела. Епидемиолог Предраг Кон је рекао да се препоручује да деца носе маске непрестано, али да ће им бити дозвољено да их скину док прате наставу.

Шарчевић је рекао да у наредном периоду „не очекују некакво ванредно стање“, те да је праћење наставе на даљину најлошији модел.

„Истражујући колико родитеља не може да пази на дете код куће, дошли смо до податка да је то преко 22 одсто родитеља. Зато је покренут механизам да млађи основци треба да похађају наставу. Имамо 45 одсто школа у којима одељења не морају да се деле. Имамо разне просторије у школама које могу да се претворе у радни простор“, навео је министар.

Поновио је да је набољи модел да школе редовно раде.

„Прва група основаца ће почети са наставом од 8 часова, а у другом блоку, након 20 минута паузе, иде друга група и ту наставник завршава своје обавезе. У другом делу дана од 14 часова имамо старије основце. Петаци и шестаци и седмаци че имати по пет часова, осмаци по шест и модификоваћемо распоред тако што ћемо на недељном нивоу добаијати извештаје на основу којих ћемо евентуално мењати моделе“, рекао је.

Навео је да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, између часова планирарани су петоминутни одмори, а после другог часа одмор од 15 минута.

Након сваког блока наставе учионице морају да се дезинфикују, по препорукама које су припремили епидемиолози.

Шарчевић наводи да неће бити кабинетске наставе и да „нема шетања од кабинета до кабинета“.

Истакао је и да постоји опција да родитељи, који се боје за своју децу, их не шаљу у школу.

„Нећемо правити питање око тога, али родитељи током септембра треба да се определе ако желе да настава буде потпуно онлајн“, указао је.

Наводи да ће 31. августа у поподневним сатима родитељи морати на кратко да се појаве чија су деца први и пети основе, као и први средње школе, како би се упознали са разредним старешинама.

„За средње школе може неколико модела да се примени, а основни модел је да раде недељно и оне ће распоређивати групе у зависности од програма. На пример, нећемо децу медицинских школа терати да иду на праксу“, навео је.

Шарчевић каже да ће онлајн настава од петог до осмог разреда бити пре подне, а за средње поподне, као и да ће сви садржаји моћи да се нађу на РТС Планети, а биће им доступан и скраћени час који ће моћи родитељи са децом да премотају и погледају.

Министар просвете рекао је ће мере и одлуке о раду факултета бити саопштене следеће недеље.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да пре поласка у школу, сваки родитељ треба детету да измери температуру и да дете које имали било какве респираторне симптоме не сме да дође на насаву.

„Када дете дође до школе, оно мора да почне да носи маску и одлази до своје клупе. Пре него што уђе учионицу мора да опере руке. Препоручујемо да се непрестано носе маске. Али у току слушања часа може да скине маску, није обавезно да је носи. Мислимо да је најпаметније да се непрестано носи маска. Ако дете почне да говори, одмах би требало да ставља маску, као и када излази из учионице. Све време док је то могуће, треба држати отворене прозоре у учионицама“, упозорио је.

Понавља да „свако неношење маски подразумева повећање ризика“, али ако се види да је неко дете посебно узнемирено због тога, постоји период када ће моћи да је скине.

Кон је навео да је контрола ношења заштите неопходна.

„Мора да се контролише, мора да се нађе начин и ту нема оправдања. То што нема начина сада, ако га нема, ја исто критикујем“, истакао је Кон.

Како каже, колективни спортови, у време када је вирус присутан, не могу да се толеришу.

„Знамо да певање може да повећа излучивање вируса, у том смислу приликом музичког нема певања у хору, то треба потпуно избећи. Нема навијања у неком спорту. То су ствари о којима ће се причати током тих првих дана. Очекујемо и видео прилоге који ће бити емитовани на јавном сервису, тако да ће се све о чему причамо приближити и деци и роситељима. Они треба где год је могуће да се приказују и у школама.

Младен Шарчевић: Ђацима маске обезбеђују родитељи, запосленима у школама локалне самоуправе

Министар Шарчевић је напоменуо да је дужност родитеља да обезбеде маске за децу, док је на локалним самоуправама да обезбеде заштитна средства за запослене у просвети. Додао је и да ће школе набавити резервну количину.

"Министарству државне управе и локланим самоуправама појединачно послао сам упут да се сете да су они одговорни кад су у питању предшколске установе, основне и средње школе, јер они плаћају материјалне трошкове, и да обезбеде све оно што је по стандарду било препоручено", рекао је Шарчевић.

Према његовим речима Министарство на републичком нивоу је задужено за ученичке и судентске домове и за институте и обезбедиће све нопходно.

Докторка Кисић Тепавчевић је поновила да родитељи деци могу набавити и платнене каске које се перу и користе више пута.

"Када су у питању маске било која је задовољавајућа само је битно да се носи исправно", рекла је она и додала да ће у вези са тим бити организове и додатне едукације.

На питање каква је процедура уколико се у школи деси случај појаве заражених, заменица директора Батута је поновила да нико ко има било какаве симптоме не треба да иде у школу.

"Ако се током биравка у школи код запослених јаве симптоми они морају да се јаве у најближу ковид амбуланту, док ученици треба да се јаве наставнику. Тада са маском одлазе у собу за изолацију, која је предвиђена у свакој школи, након чега се позивају родитељи који су дужни да дете одведу лекару", објаснила је Кисић Тепавчевић, додајући да се уколико се лабораторијски потврди позитивност то пријављује заводима за јавно здравље који преузимају надзор.

(Инсајдер, Н1, Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]